Dave De Kock tegen eind februari in België als overlevering wordt toegestaan

© Het Nieuwsblad

Dave De Kock, die in Nederland in de cel zit maar in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, verschijnt op 8 februari voor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam, die zal oordelen over zijn overlevering. Dat werd vernomen bij het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Amsterdam. De uitspraak valt normaal twee weken later en als de overlevering wordt toegestaan, moet die binnen de tien werkdagen uitgevoerd worden, waardoor De Kock vermoedelijk eind februari voor de onderzoeksrechter in Dendermonde kan verschijnen.

jvhBron: BELGA

De 34-jarige De Kock zit in Nederland in de cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. De onderzoeksrechter in Dendermonde vraagt zijn overlevering voor moord op en ontvoering van Dean Verberckmoes. Het lichaam van Dean werd in Nederland gevonden ter hoogte van Neeltje Jans in Zeeland, en De Kock werd opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht. Dean werd in België ontvoerd, maar er is nog geen zekerheid over waar hij om het leven kwam.

LEES OOK. Waar reed kidnapper Dave De Kock (34) op zaterdagochtend in alle vroegte plots heen? (+)

De Kock verscheen vorige week donderdag voor de officier van justitie in Amsterdam, die hem in overleveringsdetentie plaatste. Daarmee startte de overleveringsprocedure, maar op vrijdag 28 januari beslist de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank of hij in overleveringsdetentie blijft.

Verzet

Dave De Kock verzet zich tegen de overlevering, waardoor de Internationale Rechtshulpkamer van de rechtbank Amsterdam moet beslissen over de overlevering. De zitting vindt plaats op 8 februari en de uitspraak wordt twee weken later verwacht. Tegen de beslissing van de Internationale Rechtshulpkamer, die alleen oordeelt over de overlevering en niet over de feiten zelf, is geen beroep mogelijk.

Als de overlevering wordt toegestaan, moet die binnen de tien werkdagen uitgevoerd worden. Het Belgische gerecht hoopt op een snelle overlevering, zodat De Kock en zijn vriendin R.W. met elkaar geconfronteerd kunnen worden. De Kock en de Nederlandse R.W. legden tegenstrijdige verklaringen af en hun respectievelijke rol in het overlijden van de jongen is nog niet uitgeklaard.

LEES OOK. “Je moet niet gestoord zijn om een kind te doden”: experts over wat er omgaat in het brein van iemand als Dave De Kock (+)

De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft de vriendin aangehouden op verdenking van moord en ontvoering. Ze werd in de nacht van maandag 17 januari op dinsdag 18 januari opgepakt tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, in het pand waar ze samen met Dave De Kock woonde. De raadkamer bevestigde haar aanhouding en ze tekende geen beroep aan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten