12-jarige jongen steekt wijkagent neer aan middelbare school in Peer, ook zijn moeder en broer opgepakt

De steekpartij werd gefilmd© rr

Een 12-jarige jongen heeft donderdagnamiddag in Peer een wijkagent neergestoken. De jongen werd opgepakt, net als zijn moeder en broer. Aan de steekpartij zou een discussie tussen de agent en de familie zijn voorafgegaan.

gvb, mm, ppn, jvh

De 41-jarige wijkagent stond omstreeks 15.30 uur het verkeer te regelen op de Collegelaan, toen hij meerdere malen in de rug werd gestoken door de 12-jarige jongen, die school loopt op het nabijgelegen Agnetencollege. De agent liep twee steekletsels in de rug op, en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis van Pelt. Zijn verwondingen zijn “ernstig maar niet levensbedreigend”, al moet de man wel een nacht in het ziekenhuis blijven ter observatie. Hij kon nog niet verhoord worden.

Moeder en twee zonen opgepakt

De tienerjongen werd kort na de feiten opgepakt, net als zijn moeder en zijn 17-jarige broer. Zij werden naar het politiekantoor in Leopoldsburg gebracht, waar ze nog verhoord moeten worden.

Er werd ter plaatse een veiligheidszone ingesteld, zodat het sporenonderzoek gevoerd kon worden. Omdat het slachtoffer een lid van de politiezone Kempenland is, werd het onderzoek na de eerste vaststellingen overgenomen door de politie van Lommel. Ook het parket van Limburg is op de hoogte gebracht.

(Lees verder onder de video.)

© TVL

“Erg geschrokken”

Binnen het politiekorps is men “erg geschrokken” door de feiten. Daarom werd het stressteam van de federale politie gecontacteerd, waar agenten altijd terechtkunnen.

Ook de leerlingen van het Agnetencollege kunnen rekenen op begeleiding. “Het is gebeurd na schooltijd”, reageert adjunct-directeur Natasja Van Eygen. “Op dat moment waren er veel leerlingen buiten die het van dichtbij zagen gebeuren. Daarom hebben wel snel samen gezeten om een eerste communicatie te versturen naar de leerlingen, hun ouders en uiteraard ook naar alle leerkrachten. Morgen bij aanvang van het eerste lesuur zullen de klasleerkrachten klaarstaan om een luisterend oor te bieden aan hun leerlingen. Het team voor leerlingenbegeleiding zal er ook zijn voor jongeren die nood hebben aan een extra babbel.”

Leerlingen zagen vanuit de studiezaal het tumult vlak voor de school. “Er was toch wel ongerustheid in school, want de leerkracht was heel veel berichtjes aan het sturen”, aldus één van de jongeren. “We zagen hoe een jongen in politiecombi werd gestoken. En ja dat vonden we toch wel raar om te zien.”

De school bevestigt ook dat het om een leerling van hun school gaat. “Maar we wachten nu eerst de uitkomst van het onderzoek verder af voor het we hier verder uitspraken overdoen.”

 

 ©  Agnetencollege

“Harde slag”

“Het laatste wat je in een schoolomgeving verwacht, is geweld tegen een wijkagent die daar het verkeer in goede banen leidt”, reageert ook burgemeester Steven Matheï (CD&V) van Peer. “Onze bekommernis gaat nu eerst uit naar het slachtoffer dat momenteel in het ziekenhuis ligt. We hopen dat alles goed met hem komt. Het is ook een harde slag voor de naasten, en bij uitbreiding de hele politiezone. En voor de nazorg moeten we de komende periode zeker aandacht hebben.”

Burgemeester Matheï werd naar aanleiding van het incident ook gecontacteerd door minister van binnenlandse zaken Annelies Verlinden. “Ze heeft haar bekommernis geuit, en is bereid om steun toe te zeggen naar de collega’s van het slachtoffer. Onvermijdelijk zal dit ook een maatschappelijk debat uitlokken. Hoe een dergelijk incident in een schoolomgeving met een minderjarige kan plaatsvinden.”

Het geweld van vorig week in Brussel tegen agenten indachtig, maakt dit voorval misschien extra pijnlijk. “Hopelijk wordt dit geen tendens”, aldus Matheï. “Politieagenten hebben een belangrijke en moeilijke taak. Ze dragen bij tot hoe we als mensen kunnen samenleven en als hier systematisch aan geraakt wordt, dan moeten we ons als maatschappij bezinnen. Geweld tegen ordehandhavers raakt ons allemaal. En hier gaat het om een wijkagent die juist dicht bij de mensen staat en voor vele mensen een vertrouwenspersoon is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten