Vrouwen mogen voor het eerst in drie jaar nog eens voetbalmatch bijwonen in Iran

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  REUTERS

In Iran hebben vrouwen donderdag de voetbalinterland tussen Iran en Irak bijgewoond. Het was voor de eerste keer sinds 2019 dat ze dat nog eens mochten doen.

jvhBron: BELGA

Kort na de Iraanse Revolutie in 1979 kregen Iraanse vrouwen het verbod om sportstadions te betreden. Dat verbod werd onder internationale druk, onder meer van de Wereldvoetbalbond, opgeheven. De FIFA dreigde er in september 2019 mee het land te schorsen als het zijn uitsluitingsbeleid tegenover vrouwen aanhield.

Dat dreigement volgde op de dood van Sahar Khodayari, een 29-jarige vrouwelijke voetbalfan. Khodayari, beter bekend als “het blauwe meisje”, trachtte verkleed als man een voetbalmatch van haar favoriete team Esteghlal Teheran FC bij te wonen. Ze werd betrapt en kreeg zes maanden celstraf. Uit protest stak ze zichzelf in brand. Ze bezweek aan haar verwondingen. Kort na het FIFA-dreigement kwam er een tijdelijke opheffing van het stadionverbod voor vrouwen. Ze mochten enkel de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022 bijwonen.

Ook donderdag mochten vrouwen nog eens supporteren tijdens een voetbalmatch. Het ging om een interland tegen buurland Irak. Ze moesten apart en gescheiden van de mannen het stadion betreden en de politie hield de situatie nauwlettend in de gaten. “Ik ben heel gelukkig”, reageerde een 26-jarige vrouw. “Ik heb de tickets online gekocht en kreeg een bevestiging van mijn betaling.” “Ik had gehoopt hier samen met mijn man te zijn”, reageerde een andere Iraanse.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten