Amerikaanse opperrechter Stephen Breyer kondigt officieel aan dat hij op pensioen gaat, president Biden “zal zwarte vrouw benoemen” als opvolger

Stephen Breyer 

Stephen Breyer ©  AP

Stephen Breyer, één van de drie progressieve rechters bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, heeft donderdag officieel aangekondigd met pensioen te willen gaan. President Joe Biden kondigde op een persconferentie aan dat hij – zoals beloofd tijdens verkiezingscampagne – een zwarte vrouw zal benoemen als opvolger.

jvhBron: BELGA

De 83-jarige Breyer is momenteel de oudste rechter in het Hooggerechtshof. Hij werd in 1994 benoemd door de Democratische president Bill Clinton. Wanneer Breyer precies een stap opzij zou zetten, is nog niet duidelijk. Hij zou wel blijven zitten tot er een opvolger is aangeduid.

LEES OOK. Opperrechter gaat met pensioen, en de timing is geen toeval: nu mag Biden zijn stempel drukken (+)

De rechters van het federaal Hooggerechtshof worden benoemd voor het leven, maar kunnen ervoor kiezen met pensioen te gaan of af te treden. De voordracht van een nieuwe rechter moet worden goedgekeurd door de Senaat. Zes van de negen leden van het Hooggerechtshof zijn momenteel van conservatieve signatuur.

Opvolger

De pensionering van Breyer geeft president Biden de gelegenheid om voor het eerst een rechter in het hoogste federale gerechtshof van de VS aan te duiden. Tijdens zijn verkiezingscampagne had Biden beloofd dat hij een zwarte vrouw als rechter in het Hooggerechtshof zou benoemen, en tijdens een persconferentie kondigde hij donderdag aan dat hij die belofte zal inlossen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten