Fietser afgevoerd na zware val: kruispunt met gevaarlijke tramsporen blijft slachtoffers eisen

Het is uitkijken met de fiets aan het Lippensplein, zeker als het regent. De wirwar aan tramsporen zorgt vaak voor valpartijen. 

Het is uitkijken met de fiets aan het Lippensplein, zeker als het regent. De wirwar aan tramsporen zorgt vaak voor valpartijen. ©  David Van Hecke

GENT -

Een fietser is donderdag naar het ziekenhuis gebracht na een zware valpartij aan de tramsporen op het Lippensplein. Op het kruispunt gaat de ene na de andere fietser tegen de grond, maar een oplossing is er voorlopig niet.

Bert Staes

De fietser ging donderdagavond rond 17 uur tegen de grond op het Lippensplein. Dat is het kruispunt waar de Brabantdam en de Vlaanderenstraat samenkomen. Het kruispunt is ook een wirwar van tramsporen. Als het regent kunnen die er vervaarlijk glad bij liggen.

De fietser, een man, raakte met zijn banden vast in de tramsporen en ging onderuit, zegt de politie vrijdag. De man was niet in levensgevaar, maar werd met een ambulance afgevoerd.

Het kruispunt aan het Lippensplein heeft een slechte reputatie. Vorige zomer overleed een 35-jarige man nadat hij op het plein een ongelukkige val maakte met de fiets en tegen een ijzeren paaltje gesmakt werd. Sindsdien zijn er al verschillende valpartijen gemeld op het kruispunt.

 

 ©  Brecht Van Maele

De paaltjes aan het Lippensplein zijn ondertussen weggehaald, wat op nog andere plaatsen gebeurt. Maar andere ingrepen zijn niet gepland. Een oplossing om tramsporen die in gebruik zijn veiliger te maken in een oude stad met smalle straten, bestaat voorlopig niet.

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD), maakt budget vrij voor een nieuwe test met rubbers in de tramsporen, schrijft Het Laatste Nieuws. Jaren geleden is dat al eens gebeurd in de Belfortstraat met rubbers in ongebruikte tramsporen, maar dat bleek geen wondermiddel.

Volgens een studie van het UZ Gent belandden op één jaar zo’n vijfhonderd fietsers op de spoed na een valpartij gelinkt aan de tramsporen in Gent. “Het is dringend tijd om de infrastructuur te verbeteren”, zei spoedarts dr. Cathelijne Lyphout vorige zomer.

LEES OOK. Bijna 500 fietsers op spoed na een valpartij op de tramsporen in Gent: “Tijd om in te grijpen”

 

 ©  FVV

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent