Gent Sint-Pieters krijgt lift naar taxistandplaatsen: “Voorkant station vrijhouden voor voetgangers”

Er komt een lift naar de ondergrondse taxistandplaatsen. 

Er komt een lift naar de ondergrondse taxistandplaatsen. ©  fvv

Gent -

Wie in het station Gent Sint-Pieters een taxi wil nemen, kan binnenkort een lift nemen naar de ondergrondse standplaatsen. De bouw daarvan start in maart.

Max Dedulle

Sinds 2016 staan de taxi’s aan Gent Sint-Pieters niet langer aan de voorkant van het station, maar onder het busstation. Dat maakt ze moeilijker bereikbaar voor wie slecht ter been of zwaarbeladen is. Stad Gent en de chauffeurs zijn al langer vragende partij voor een lift van de inkomhal naar de ondergrondse taxistaanplaatsen. Die lijkt er nu te gaan komen.

“De NMBS heeft een omgevingsvergunning aangevraagd en de vergunningsprocedure loopt”, antwoordt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) op een vraag van gemeenteraadslid Veli Yüksel (Open VLD). “De werken zouden, als alles goed gaat, in maart uitgevoerd worden.” Er komen tegen 2027 ook twee toiletten voor de chauffeurs.

Geen verhuis

De taxichauffeurs willen nog het liefst van al dat de standplaatsen opnieuw naar de voorkant van het station verhuizen. Naast de toegankelijkheid is ook de zichtbaarheid van de taxistandplaatsen een pijnpunt. Maar de NMBS, die eigenaar is van die locatie, wil niet wijken. “Het is hun visie om de voorkant van het station zo veel mogelijk vrij te houden voor voetgangers”, zegt Watteeuw.

Stad Gent vraagt al een tijdje aan de NMBS om de bewegwijzering te verbeteren, zodat de taxistandplaatsen makkelijker te vinden zijn. Dat is voorlopig nog niet gebeurd. “We blijven het gesprek met de NMBS voeren”, belooft de schepen.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent