OVAM onderzoekt PFAS-vervuiling op terrein van oude verffabriek vlakbij de Bourgoyen

Het gaat om een terrein in de Nekkersputstraat, waar vijftig jaar lang een verffabriek gevestigd was. 

Het gaat om een terrein in de Nekkersputstraat, waar vijftig jaar lang een verffabriek gevestigd was. ©  Google Maps

GENT -

Is er sprake van PFAS-vervuiling vlak bij de Bourgoyen? Een bodemonderzoek op de site van een oude verffabriek moet uitsluitsel geven.

Bert Staes

Het gaat om de terreinen van de vroegere verffabriek Libert Paints. Die was vijftig jaar lang gevestigd in de Nekkersputstraat, aan de rand van de Bourgoyen. Het bedrijf verhuisde in 2016 naar een ander terrein in de Gentse haven en sindsdien worden de gronden gesaneerd.

Een ontwikkelaar is bezig met de bouw van woningen en appartementen op het terrein. De grond is de voorbije jaren gesaneerd via een ‘brownfieldconvenant’. Dat is een samenwerking tussen een private firma en de Vlaamse overheid om vervuilde gronden weer bewoonbaar te maken.

De gronden (onderaan) liggen vlakbij het natuurgebied de Bourgoyen. 

De gronden (onderaan) liggen vlakbij het natuurgebied de Bourgoyen. ©  Google Maps

Destijds was echter nog geen sprake van PFAS-vervuiling, iets wat nu wel hoog op de agenda staat. “Er kan niet worden uitgesloten dat bij de productie van lak en verf op de site ook PFAS is vrijgekomen”, meldt Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Economie. “Deze parameter werd immers niet onderzocht bij de al uitgevoerde bodemsanering.”

Afvalmaatschappij OVAM zal daarom dit voorjaar bodemonderzoek uitvoeren om te kijken of er PFAS in de grond te vinden is. “In dat geval zullen de verdere maatregelen en stappen overeenkomstig het Bodemdecreet worden uitgevoerd”, zegt minister Crevits.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent