Djokovic uitgeroepen tot ereburger van populaire Montenegrijnse badplaats: “Novak is een humanist en filantroop”

Djokovic ontving van de burgemeester van Budva een indrukwekkend icoon voor zijn ereburgerschap.  

Djokovic ontving van de burgemeester van Budva een indrukwekkend icoon voor zijn ereburgerschap.  ©  REUTERS

‘s Werelds nummer een in het mannentennis Novak Djokovic is vrijdag uitgeroepen tot ereburger van de populaire Montenegrijnse badplaats Budva. De benoeming komt er zowat twee weken na de roemloze aftocht van de Serviër uit Australië waar hij wegens zijn vaccinatiestatus niet mocht deelnemen aan de Australian Open.

Meerdere honderden inwoners waren afgezakt naar het stadhuis van de badplaats aan de Adriatische kust. Ze hadden banners mee met daarop onder meer de tekst “Budva staat achter Novak”. Djokovic werd ook luidkeels toegejuicht toen hij zich door de menigte begaf.

“Naast zijn exceptionele sportieve resultaten is Novak Djokovic ook een bekend humanist en filantroop”, aldus het stadsbestuur. De tennisser kreeg zijn eretitel uit handen van burgemeester Marko Carevic. “Je hebt door je inspanningen en werk getoond hoe je moet strijden voor je familie en volk”, klonk het.

Net als in zijn thuisland Servië wordt Djokovic in heel de Balkan op handen gedragen. Eerder werd Djokovic al uitgeroepen tot ereburger van een andere Montenegrijnse stad Niksic.

Djokovic keerde op 17 januari terug naar Belgrado, nadat hem de toegang tot Australië en dus ook de Australian Open werd ontzegd. Daar wou hij de jacht inzetten op een 21ste grandslamtitel, wat een absoluut record zou zijn. Een record dat de Spanjaard Rafael Nadal nu wel eens op zijn naam zou kunnen zetten. Hij neemt het zondag in de finale namelijk op tegen de Rus Daniil Medvedev. (belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten