Chauffeur die fietser José (81) doodreed vrijgesproken: “Maar hij zal het de rest van zijn leven meedragen”

José overleed op de hoek van de Dorpsstraat en de Remi Vlerickstraat. 

José overleed op de hoek van de Dorpsstraat en de Remi Vlerickstraat. ©  fvv en if

Gent -

De chauffeur die in de zomer van 2020 José Van de Velde aanreed in Zwijnaarde, is vrijgesproken. Bij dat ongeluk overleed de 81-jarige fietser. De familie van het slachtoffer berust in het oordeel van de rechter. “De chauffeur heeft het niet expres gedaan. Hopelijk kunnen we dit hoofdstuk nu achter ons laten.”

Max Dedulle

Het ongeval gebeurde op het kruispunt van de Dorpsstraat en de Remi Vlerickstraat, in de dorpskern van Zwijnaarde. Op 4 juli 2020 werd José aangereden door een achteruit rijdende vrachtwagen. Daarbij kwam de slager op rust om het leven. Volgens een verkeersdeskundige was er geen overdreven snelheid in het spel.

De chauffeur van de vrachtwagen werd vrijdagmorgen vrijgesproken. De procureur had tijdens de behandeling van de zaak een jaar celstraf, 4.000 euro boete, een jaar rijverbod en het opnieuw afleggen van theoretische, praktische, medische en psychologische proeven gevraagd. De rechter ging daar niet op in. (lees verder onder de foto)

“Hopelijk krijgt de chauffeur de nodige hulp”, zegt Luc Van de Velde, de zoon van het slachtoffer. 

“Hopelijk krijgt de chauffeur de nodige hulp”, zegt Luc Van de Velde, de zoon van het slachtoffer. ©  David Van Hecke

Lang genoeg aangesleept

Luc Van de Velde, de zoon van het slachtoffer, berust in het vonnis. “Die chauffeur heeft dat niet expres gedaan”, zegt Luc. “Hij zal het de rest van zijn leven meedragen. Ik hoop dat hij de goede begeleiding en hulp krijgt, als dat nodig zou zijn.”

Ook Luc hoopt nu dit hoofdstuk achter zich te laten. “Het heeft al lang genoeg aangesleept. Op dat vlak heeft het gerecht zijn reputatie waar gemaakt. Het ongeval is niet terug te draaien, maar eigenlijk is het vooral mijn vader die we missen. Aan hem denken we dagelijks nog, aan dat ongeval niet. Je leert dat een plaats te geven.”

LEES OOK:José (81) kwam om op zijn fiets, familie blijft met veel vragen achter: “Kon dit vermeden worden?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent