Na belfort heeft ook dit Gentse kasteel zijn eigen draak: “En in de toren zitten vleermuizen”

Bovenop de toren prijkt een windwijzer met draak. 

Bovenop de toren prijkt een windwijzer met draak. ©  fvv

Sint-Denijs-Westrem -

Het kasteel Borluut wordt vanaf nu bewaakt door een heuse draak. Het dak is gerestaureerd en het kasteel heeft er een windwijzer met draak bij gekregen. Daarnaast wonen in de vernieuwde toren ook echte dieren ...

Max Dedulle

Het kasteel in Sint-Denijs-Westrem, dat eigendom is van Stad Gent, is al lang in slechte staat. Een volledige opknapbeurt is nog niet voor meteen, maar herstellingswerken aan het dak konden niet meer wachten. Het regende binnen en het hout was op veel plaatsen al aangetast.

Die werken zijn afgerond, en vanaf nu heeft het kasteel er een bewoner bij. Op de toren staat een windwijzer, met daarboven een draak. Die stonden trouwens ook in de originele plannen van de toren, die erbij werd gebouwd in 1914.

“We weten niet of de windvaan en de draak er ooit echt hebben gestaan”, zegt projectleider Evelien De Clercq. “Op de oude foto’s die we hebben, is de top van de toren nooit te zien. Maar ze staan in ieder geval op de blauwdrukken. Voor deze renovatie hebben we ze speciaal laten maken.” (lees verder onder de foto)

De toren sluit vanaf nu beter aan bij de blauwdrukken. 

De toren sluit vanaf nu beter aan bij de blauwdrukken. ©  fvv

Toekomst onzeker

In de buurt van Kasteel Borluut wonen heel wat vleermuizen en ook die zijn welkom in de vernieuwde toren. “Er zijn speciaal kleine gaatjes en spleetjes in het hout aangebracht, waarin ze zich kunnen vestigen”, zegt De Clercq. “Hier en daar is zelfs in vleermuisladdertjes voorzien: kleine groeven in het hout die het voor hen nog beter toegankelijk maken.”

Wat de toekomst wordt van het kasteel, is nog onzeker. Stad Gent werkt aan een plan voor het volledige (beschermde) domein. Er wordt bijvoorbeeld onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor een nieuwe invulling. Als dat plan er ligt, kan een opknapbeurt plaatsvinden.

LEES OOK:Nu de vleermuizen uit hun winterslaap zijn ontwaakt: Kasteel Borluut krijgt dringende facelift

Of de windwijzer en de draak ooit echt op de toren hebben gestaan, is niet zeker. 

Of de windwijzer en de draak ooit echt op de toren hebben gestaan, is niet zeker. ©  fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent