Akkoord nakend: vliegtaks op alle vluchten, ook voor vliegreizen buiten Europa

Themabeeld 

Themabeeld ©  Belga

Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over de vliegtaks. Ook wie verder dan Europa vliegt, zal een taks moeten betalen.

Christof Vanschoubroek

De premier en de vicepremiers staan erg dicht bij een definitieve beslissing over de minitaxshift. Tijdens de begrotingsopmaak werd afgesproken om de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid – een archaïsche belasting – dit jaar al met 200 miljoen euro te verlagen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft de ambitie om die taks helemaal af te schaffen, maar dat kost 1,2 miljard euro. Daarom wordt in schijven gewerkt.

Voor de financiering van die belastingverlaging wordt gekeken naar hogere accijnzen op tabak, de hervorming van de regeling waarbij de werkgever een stuk bedrijfsvoorheffing niet moet doorstorten, én de vliegtaks. Over die eerste twee financieringbronnen was eerder al een consensus bereikt, en nu heeft het kernkabinet ook een akkoord bereikt over de vliegtaks.

Wie een vlucht neemt van minder dan 500 kilometer zal 10 euro inschepingstaks moeten betalen. De idee is dat voor die afstand de trein een perfect alternatief kan vormen. Voor langere vluchten binnen Europa bedraagt de taks 2 euro. En voor alle andere vluchten zal 4 euro aangerekend worden. De MR heeft haar bezwaren dus definitief laten varen tegen een taks die alle vluchten treft. De taks moet 30 miljoen euro in het laatje brengen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten