Veertien manifestanten gedood bij confrontatie met politie in Tsjaad

Archiefbeeld ©  REUTERS

In het oosten van Tsjaad zijn begin deze week minstens 14 manifestanten omgekomen bij confrontaties met de politie. Die was ter plaatse gekomen na een geschil tussen twee gemeenschappen. Dat hebben een regeringsverantwoordelijke en verschillende organisaties gezegd.

jvhBron: BELGA

In Abéché, de hoofdstad van de provincie Ouaddaï, trok een deel van de bevolking de straat op om te protesteren tegen de aanstelling van een kantonhoofd uit de Arabische gemeenschap van de stad. De demonstranten bestempelen zichzelf als de “autochtonen” en verzetten zich tegen de oprichting van een kanton voor een andere gemeenschap die zij als “niet-autochtoon” beschouwen. De demonstratie werd met geweld neergeslagen door de ordediensten.

Volgens een regeringsverantwoordelijke die anoniem wil blijven zijn er onder de manifestanten 14 doden en 64 gewonden gevallen. “Sinds gisteren (donderdag) is het opnieuw rustig”, klonk het. Een medische bron sprak over 11 doden en 60 gewonden.

De Tsjadische conventie voor de verdediging van de mensenrechten (CTDDH) betreurde op haar beurt dat de ordediensten “buitensporig gebruik maakten van oorlogswapens” tegen de ongewapende demonstranten. Volgens de nationale mensenrechtencommissie (CNDH) zouden de veiligheidsdiensten met scherp hebben geschoten.

Aangeboden door onze partners