Hoge Gezondheidsraad steunt boosterprik voor tieners niet: “Momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs”

themabeeld 

themabeeld ©  AFP

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om jongeren tussen 12 en 17 jaar een boosterprik aan te bieden. Dat schrijft het bureau van de Hoge Gezondheidsraad in een advies dat vrijdagnamiddag werd verzonden naar de ministers van Volksgezondheid. Het bureau vraagt om te wachten op een aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenagentschap.

Een besluit van het EMA werd deze week verwacht, maar groen licht voor een derde prik voor adolescenten is er nog steeds niet. Daardoor dreigt de krokusvakantie van veel jongeren in het water te vallen. Populaire bestemmingen zoals Oostenrijk en Italië vragen immers dat reizigers geboosterd zijn.

Precies daarom had Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan de Hoge Gezondheidsraad om een advies gevraagd. Hij stelde daarbij voor om de prik op vrijwillige basis aan te bieden door midden van een zogenaamde ‘informed consent’.

Maar de Hoge Gezondheidsraad (HGR) gaat hier niet in mee. In het advies dat vrijdagnamiddag werd overgemaakt, staat dat een booster niet op deze manier mag worden aangeboden. Opmerkelijk: door de hoogdringendheid werd het advies geschreven door enkel het bureau van de HGR en niet door een uitgebreid expertenpanel.

Volgens het bureau is er onvoldoende bewijs om die boosterprik voor 12- tot 17-jarigen te kunnen steunen met afdoend bewijs over de nuttigheid, effectiviteit, noodzaak en veiligheid. Ze wil wachten op de aanbeveling van het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) en op meer wetenschappelijk bewijs, vooraleer zelf een standpunt te formuleren.

LEES OOK: Met coronapas geen reisbeperkingen meer in Europa, toch is je krokusvakantie niet gered (+)

Reddingsboei

Jongeren hoeven nog niet te wanhopen. Een aanbeveling van het EMA wordt snel verwacht, althans voor 16 en 17-jarigen. Voor 12- tot 15-jarigen heeft Pfizer nog geen aanvraag ingediend, maar ook die wordt binnenkort verwacht. Bovendien laat het bureau van de Hoge Gezondheidsraad de mogelijkheid aan het Federaal Geneesmiddelenagentschap FAGG en de taskforce vaccinatie om wel al een beslissing te nemen. Als zij de booster toch ter beschikking stellen dan moet het via ‘informed consent’. Wie zich laat inenten moet dan expliciet aangeven te weten dat het EMA nog geen goedkeuring heeft gegeven.

Vaccinoloog Pierre Van Damme (U Antwerpen) 

Vaccinoloog Pierre Van Damme (U Antwerpen) ©  Kris Van Exel

Minister Beke wil gebruikmaken van de opening. “Wij hebben meteen na het advies gevraagd dat de Taskforce zo snel mogelijk samenkomt. Onze jongeren verdienen duidelijkheid, net als de vaccinatiecentra: zij moeten alles kunnen organiseren”, zegt woordvoerder Bart Croes.

De taskforce, waarin ook het FAGG zetelt, zal zo snel mogelijk een vergadering plannen. “Het agentschap heeft de mogelijkheid om Europese veiligheidsdatabases te raadplegen en kan zo relevante gegevens ophalen”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (U Antwerpen) en lid van de taskforce. Hij schrijft mee aan adviezen van de Hoge Gezondheidsraad, maar niet aan deze want hij zit niet in het bureau.

Een derde prik zou volgens Van Damme het vaccinatieschema van jongeren vervolledigen. “Zo’n 88 procent heeft in Vlaanderen reeds de basisvaccinatie gehad. Met een booster maken we af waarmee we gestart zijn. We versterken hun immuniteit. Het zal zorgen voor minder viruscirculatie onder jongeren, geen 100 procent, maar ook met 50 procent impact op de transmissie zal het leven veel gemakkelijker worden. Dat moet de hoofdboodschap zijn, niet het kunnen reizen.”

LEES OOK: Boosterprik voor 12- tot 18-jarigen nog vóór Europa toestemming geeft: kan dat zomaar? (+)

(agg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten