Netflix moet voor rechter verschijnen in zaak over ‘The queen’s gambit’: “Zeer seksistisch en kleinerend”

Het personage Beth Harmon in ‘The Queen’s Gambit’ (links) en schaaklegende Nona Gaprindashvili (rechts) 

Het personage Beth Harmon in ‘The Queen’s Gambit’ (links) en schaaklegende Nona Gaprindashvili (rechts) ©  BELGAIMAGE

Netflix moet voor de rechter verschijnen in een zaak over ‘The queen’s gambit’. Nona Gaprindashvili, een voormalig schaakster uit de vroegere Sovjet-Unie, beschuldigt de streamingdienst ervan “valse beweringen” te maken in de razendpopulaire serie.

jvhBron: BBC

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevi uit 1983, en gaat over Beth Harmon (gespeeld door Anya Taylor-Joy) die in de jaren zestig als jonge vrouw furore maakte in de overwegend mannelijke schaakwereld. In een bepaalde aflevering wordt een vergelijking gemaakt tussen het personage van Taylor-Joy en Gaprindashvili. Tijdens een partij van Harmon wordt gezegd dat de Sovjet-schaakster wereldkampioen bij de vrouwen was en, net als Harmon, nog nooit tegen mannen heeft gespeeld.

De inmiddels tachtigjarige schaakster was verontwaardigd door die bewering, want ze claimde dat simpelweg niet waar was. “De bewering dat Gaprindashvili nooit tegen mannen heeft gespeeld, is overduidelijk onjuist. Alsook zeer seksistisch en kleinerend”, stond onder meer te lezen in een 25 pagina’s tellende aanklacht. In 1968, het jaar waarin de aflevering met de desbetreffende uitspraak zich afspeelt, had Gaprindashvili volgens haar claim “al tegen minstens 59 mannelijke schakers gespeeld”, onder wie minstens 10 grootmeesters uit die tijd.

Volgens de aanklacht loog Netflix “schaamteloos en opzettelijk” over de prestaties van Gaprindashvili, puur en alleen om meer drama te creëren en de fictieve prestaties van Harmon extra uit te lichten. “Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg belachelijk.” Gaprindashvili eiste daarom 5 miljoen dollar van Netflix, omgerekend zo’n 4,2 miljoen euro.

“Onredelijk”

Netflix vond dat “geen enkele redelijke kijker het fictieve verhaal als feit zou beschouwen”, en dat de miljoenen kijkers “kennis van het competitieve schaken in de Sovjet-Unie zouden moeten hebben om de klacht te begrijpen”. Het bedrijf vroeg de rechter daarom om de zaak te seponeren, maar daar ging die niet op in.

“Het feit dat de serie een fictiewerk is, beschermt Netflix niet tegen aansprakelijkheid voor smaad”, aldus de rechter. De rechtszaak kan dus doorgaan. Een datum voor het proces werd nog niet geprikt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook