Lotte Vanwezemael krijgt vrouwelijke danspartner in ‘Dancing with the stars’ en dat was wel even wennen: “Het grootste verschil...”

Björk Gunnarsdottir en Lotte Vanwezemael gaan samen een Argentijnse tango dansen. ©  Play4

“Twee vrouwen die samen dansen, daar hoeft niet iets seksueels aan gelinkt te worden.” Dus danst Lotte Vanwezemael (29) in Dancing with the stars voor een keer met Björk Gunnarsdottir. En ze belooft opnieuw een passionele dans, zoals het thema vorige week. Daar wil ze nog even iets over kwijt: “Ik heb toen gezegd dat er iemand in mijn leven is die ik leuk vind, maar ik heb dus geen relatie.”

Eva De Poorter

“Partnerruilweek” noemt Lotte Vanwezemael het, waarop ze even lacht. “Misschien klinkt dat wat vreemd in deze context.” Dus voor de duidelijkheid: de seksuologe heeft het over de ‘switch-up week’ in Dancing with the stars zaterdagavond. Haar vaste danspartner Frank Zegels moet ze aan Nina Derwael laten, Lotte betreedt de dansvloer met Björk Gunnarsdottir, de danspartner van Jonatan Medart.

Na een dans tussen twee mannen met James Cooke en Frank in de eindejaarsspecial krijgen we nu dus voor het eerst een tussen twee vrouwen. Iets waar Vanwezemael heel blij mee is. “De productie was aan het bekijken wie bij wie zou matchen, bijvoorbeeld qua grootte. Dus hebben ze Björk en mij samen gezet. Sowieso doorbreek ik al graag taboes, dus dit stereotype neem ik graag mee op de schop. Twee vrouwen die dansen, dat kan gewoon. Daar hoeft niet meteen iets seksueels aan gelinkt te worden.”

LEES OOK. James Cooke zorgt voor primeur in Vlaamse ‘Dancing with the stars’: twee mannen op de dansvloer (+)

“De afgelopen periode heb ik vaak negatieve reacties gekregen op mijn vrouw zijn, op mijn uiterlijk. Je wordt soms scheef bekeken, gewoon omdat je vrouw bent, of je moet vaker glazen plafonds doorbreken. Ik werk ook met mensen die seksueel overschrijdend gedrag stellen en heb – zoals veel vrouwen, denk ik – ook al te maken gekregen met seksueel overschrijdende reacties. De BOOS-reportage rond The voice in Nederland heeft me ook aangegrepen. De beslissing (om haar met Björk te laten dansen, red.) is daar niet aan gelinkt, maar voor mij is dat wel een extra punt dat ik nu mijn stem kan laten horen: Hé, ik hoor jou en we kunnen dit samen aan.”

Geen relatie

Lotte en Björk zullen vanavond een Argentijnse tango dansen. Eentje waar best wel wat emotie in steekt. “Het is een sensuele dans. Ik ben wel blij dat het bijvoorbeeld geen quickstep is. Dat is ook tof, maar in zo’n tango komen die emoties goed naar voren: boosheid, maar ook rauwe gevoelens. We zijn ook close, dus het lukt om die intimiteit te tonen tijdens die dans.”

 ©  VTM

Tijdens ‘passion week’ vorige week speelde die intimiteit een grote rol. Toen heeft Lotte bekend dat er iemand bijzonder in haar leven is. “Maar ik heb geen relatie”, verduidelijkt ze. “Ik heb contact met iemand die ik leuk vind, maar dat ga ik verder privé houden. Stel dat het een relatie wordt, dan wil ik niet dat die mislukt door druk. Het is ook niet Frank. (lacht) Mensen denken dat soms, omdat we een goede klik hebben. Maar hij is gelukkig getrouwd.”

Geen pijn doen

Dat ze nu een vrouw als danspartner heeft, was wel wennen. “Het grootste verschil is dat ik voorzichtiger ben. Ik ben wat groter dan Björk. Ik ben soms bang dat ik haar pijn doe, als ik haar kicks geef of als we elkaar moeten liften. De choreo moest ook aangepast worden naar vrouw-vrouw, want het is niet zo dat een van ons de ‘mannenrol’ overneemt. We zijn gelijkwaardig in de dans, we wisselen in wie leidt tijdens de dans.”

“Wat ik ook merk, is dat ik veel aan haar tips heb tijdens de repetities. Ze is zelf ook vrouw, dus ze let ook meer op zaken waar wij als vrouw iets meer aandacht aan moeten besteden tijdens het dansen. Ze hamert bijvoorbeeld meer op mijn contact houden met de vloer. Björk geeft me dan tijdens de opwarming zo’n oefening die daarop focust en geeft het aan tijdens de dans. Dat is wel iets wat ik de komende weken nog hoop mee te nemen, samen met de vele uitstekende tips van Frank uiteraard. Dus ja, het is heel fijn met Björk. Maar ik ga toch ook heel blij zijn als ik zondag Frank weer kan vastpakken bij de volgende repetities, als ik door mag gaan.”