Laatste afscheid van Vietnamese zenmeester Thich Nhat Hanh

 ©  REUTERS

Tienduizenden gelovigen hebben zaterdag in Hue, in het centrum van Vietnam, afscheid genomen van Thich Nhat Hanh, een van de invloedrijkste boeddhistische monniken ter wereld, twee dagen voor zijn crematieplechtigheid. Hij werd beschouwd als de vader van het concept “mindfulness” en werd bekend door zijn geweldloze acties tijdens de Vietnamoorlog.

ckaBron: BELGA

De zenmeester, een van de bekendste figuren in het boeddhisme samen met de dalai lama, en een onvermoeibaar voorvechter van de vrede, overleed vorige week op 95-jarige leeftijd in zijn huis in de Tu Hieu Tempel in de stad Hue, de bakermat van het Vietnamese boeddhisme.

 ©  AFP

Zijn lichaam werd zaterdagochtend naar een crematieplaats in de open lucht gebracht. Tienduizenden mensen, onder wie boeddhistische monniken in gele en bruine gewaden en in grijs geklede volgelingen, vergezelden hem.

 ©  AFP

In 1966 werd hij verbannen uit zijn vaderland als gevolg van zijn vredesinspanningen tijdens de oorlog. Thich Nhat Hanh werd door de autoriteiten namelijk beschouwd als een klassenvijand omdat hij weigerde partij te kiezen. In 1967 werd hij door Martin Luther King werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De monnik leefde lange tijd in ballingschap in Frankrijk, waar hij in 1982 het beroemde Plum Village, een boeddhistisch meditatiecentrum, stichtte in het departement Dordogne. Nadat hij in 2014 een beroerte had gehad, keerde hij eind 2018 terug naar Vietnam.

 ©  AFP

De talrijke boeken van Thich Nhat Hanh, waarin hij pleitte voor naastenliefde en mindfulness, zijn vertaald in een twintigtal talen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten