Marianne Vos troeft Lucinda Brand af na titanenduel en snelt in Fayetteville naar achtste (!) wereldtitel veldrijden

 ©  BELGA

Marianne Vos (34) heeft in het Amerikaanse Fayetteville haar achtste wereldtitel veldrijden veroverd. Na een razend spannend duel met Lucinda Brand - het duo reed al snel samen voorin - was het Vos die uiteindelijk als winnares uit de bus kwam. De Italiaanse Persico voorkwam dat we een volledig Nederlands podium zagen: zij was Alvarado te snel af in de strjid om de bronzen medaille.

Thomas Cami

Dat het WK veldrijden bij de vrouwen voornamelijk oranje zou kleuren, was geen verrassing. Met regerend wereldkampioen Lucinda Brand en ook Marianne Vos aan de start, hadden de Nederlanders minstens twee grote favorietes voor de eindzege.

Het waren dan ook die twee rensters die vanaf de start vol het gaspedaal induwden, al kregen ze ook landgenote Alvarado met zich mee. Het drietal ontsnapte al in de eerste ronde en reed al snel een voorsprong van meer dan 10 seconden bij elkaar. Onze landgenote Sanne Cant volgde op de achtste plaats, op 14 seconden van het drietal na de eerste ronde.

 ©  BELGA

Na een volledig Belgisch podium bij de Belgische beloften, leek het er dus meteen op dat we bij de vrouwen een volledig Nederlands podium zouden krijgen. Vos, Brand en Alvarado bleven het tempo stevig opkrikken en leken de concurrentie geen kans te willen geven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Titanenduel

Lucinda Brand had toch geen zin in een Nederlands onderonsje, en de 32-jarige Nederlandse ging er bij de klim op de trappen als een speer vandoor. Vos had moeite om volgen maar vond uiteindelijk toch aansluiting, Alvarado moest laten begaan en een kloofje van een kleine tien seconden toestaan. We maakten ons op voor een titanenduel tussen de twee grote favorietes voor de zege.

Het duo gaf elkaar aanvankelijk geen meter ruimte. Na drie rondes volgde Alvarado op 18 seconden, de Italiaanse Persico probeerde wel nog jacht te maken op de top drie en volgde een vijftal seconden op Alvarado.

Sluwe Vos maakt het af

Bij het begin van ronde vier begon Brand zich te enerveren: de Nederlandse gaf teken aan haar landgenote om over te nemen, maar die deed dat niet. De tactiek van Vos was duidelijk: ze rekende op een straf eindschot om het helemaal af te maken.

Iets voorbij halverwege, na vier rondes van de zeven, kreeg Alvarado achter de koplopers het gezelschap van Persico. Intussen hadden Brand en Vos al een voorsprong van een kleine halve minuut beet.

 ©  BELGA

Uiteindelijk begon Vos toch het commando van Brand over te nemen, al veranderde er niet veel aan de situatie: het duo bleef op kop rijden, al was dat wel met de handrem op. Er werd serieus gepokerd.

Steeds meer leek het er naar uit te zien dat Vos en Brand zouden gaan spurten om de regenboogtrui, en die verwachting werd ook werkelijkheid. Marianne Vos bleek daarin uiteindelijk de snelste, Brand moest vrede nemen met een zilveren plak. Persico voorkwam een volledig Nederlands podium en eindigde derde na een ijzersterke cross. Sanne Cant eindigde als tiende.

“Wist dat ik moest kalm blijven”

“Ik geloof het echt niet. Het was enorm lastig”, stelde de achtvoudige kampioene. “Ik wist dat Lucinda lastig te kloppen zou zijn. Ze zette me een paar keer onder druk en daarna ik haar ook. Het was moeilijk om bij haar weg te geraken.”

“Ik wist dat ik kalm moest blijven en dat ik het in de laatste ronde goed moest aanpakken om daarna te kunnen focussen op een sprint.”

Haar laatste titel dateert van 2014: “Er zit veel tijd tussen, maar het is niet zo dat er in tussentijd erg veel veranderd is. Dit jaar kreeg ik veel steun van mijn familie en van het team. Ik ben enorm dankbaar en fier dat ik hier nu opnieuw de gouden medaille verover.”

 ©  BELGA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten