Aaron Dockx huilt tranen met tuiten nadat hij wereldtitel bij junioren verliest in sprint: “Ik denk niet dat ik iets fout heb gedaan”

 ©  BELGA

Jan Christen is de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de junioren. De Zwitser won een spannende sprint met Aaron Dockx en de Brit Nathan Smith. De Nederlandse topfavoriet David Haverdings viel in de tweede ronde en kon de titel meteen vergeten.

Laurens Van Heuverswijn en Sam Varewyck

Er stonden vijf Belgen aan de start met Belgisch kampioen Yordi Corsus, Europees kampioen Aaron Dockx, Kenay De Moyer, Wies Nuyens en Viktor Vandenberghe. De grote favoriet kwam echter uit het Nederlandse blok: David Haverdings was dit seizoen in deze categorie outstanding. De kopstart was voor de Brit Nathan Smith, maar al snel was duidelijk dat ook deze race een tactisch steekspel zou worden.

De Zwitser Jan Christen bepaalde het tempo in de eerste rond en fileerde het pakje renners alvast tot vijf. Met daarbij maar één Belg: Aaron Dockx. Die ging naar de leiding in de tweede ronde. In een onooglijk bochtje ging favoriet Haverdings hard tegen de grond in het wiel van Dockx. De Nederlander bleef lang liggen en was nog voor de echte strijd begon al uitgeschakeld voor de wereldtitel. Nog meer renners gingen geloven in de regenboogtrui, wat ervoor zorgde dat er nog meer nagedacht werd. Té veel, dus trok Dockx een eerste keer naar het front om de wedstrijd open te breken.

 ©  BELGA

Enkel Smith kon de losgebroken Dockx volgen. De Brit nam zelfs enthousiast over, maar toch kwam de Zwitser Christen terug. Onze landgenoot liet zich niet gek maken door de Brit en de Zwitser. Het werd een strijd tussen drie in de slotronde, geopend door Christen met een aanval op het asfalt. Dockx pareerde en trok zelf naar de leiding. Hij denderde als een razende door de eerste bochtenfase, de Zwitser nam de klim voor zijn rekening. Ook de Brit probeerde even, maar opnieuw was Dockx paraat.

Ze gingen met drie de laatste rechte lijn in. Dockx zette vroeg aan en werd nog geremonteerd door Christen.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zilveren Dockx in tranen: “Ik denk niet dat ik iets fout heb gedaan”

Na de verloren sprint voor goud was Aaron Dockx even ontroostbaar. Op televisiebeelden was duidelijk te zien hoe onze jonge landgenoot er snikkend bij zat in het gras en na de podiumceremonie stond hij met rode ogen de pers te woord. “Ik voelde me de hele wedstrijd de sterkste. Enkel in die laatste 10 meter in de sprint komt Jan Christen er nog over”, vertelde Dockx voor de camera’s van Sporza. “Dat is natuurlijk heel zuur. We hadden vooraf met de bondscoach afgesproken dat we allemaal in het wiel zouden blijven en geen trap te veel zouden geven. Maar richting de sprint werd er zo traag gereden dat ik op de duur wel de kop moest nemen.”

Dockx begon vervolgens al heel vroeg te sprinten. “Ik dacht daaraan omdat ik wel vertrouwde op mijn sprint. Maar blijkbaar was het niet genoeg. Het liep een beetje bergaf, dus ik wilde zo al veel snelheid meenemen op de weg. Misschien was het voor de rest wel een verrassing dat ik van zo ver ging. Uiteindelijk komt Christen er pas in de laatste 10 meter over, dus ik denk niet dat ik iets fout heb gedaan. Hij was gewoon iets slimmer in de sprint. Ik ken hem, we zijn nog ploeggenoten geweest. Ik wist dus wat zijn sterke punten waren. Maar in de sprint heb ik hem toch altijd geklopt. Zilver is toch maar een kleine troostprijs.”

 ©  BELGA

Jan Christen: “Dit was mijn grote doel”

Jan Christen werd vooraf door niemand kansen toegedicht op de regenboogtrui, maar keert wel met het goud naar huis. “Dit was mijn grote doel in deze winter”, vertelde hij nadat hij zich in het Amerikaanse Fayetteville tot wereldkampioen veldrijden bij de junioren kroonde. “Geweldig dat ik dit ook realiseer.”

“Ik heb hier enorm hard naar toegeleefd, dit was mijn grote doel dit seizoen en ik pak het goud. Dit wil ik zeker vieren met een feestje. Vandaag was het een heel zware cross, ik focuste op Aaron Dockx in de sprint, want ik dacht dat hij sneller was. Dus nam ik zijn wiel en in de sprint ging ik gewoon voluit.”

Christen is een grote onbekende. De Zwitser nam deel aan drie wereldbekers bij de junioren, maar met een 21e (Tabor), negende (Dendermonde) en vijftiende plaats (Namen) deed hij nooit mee in de voorste regionen, ook niet in andere crossen zoals de Azencross in Loenhout of de Superprestige in Heuden-Zolder. In eigen land mocht hij wel vijf keer juichen, maar buiten de grenzen was hij niet bekend.

De renner is een onbekende in het veld, maar op de weg is hij wel opgemerkt en maakt hij deel uit van de ontwikkelingsploeg van UAE Team Emirates, het zogenaamde PogiTeam. Hij heeft ook al een deal met de profploeg om ooit de overstap te maken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten