Minister van Binnenlandse Zaken in Hongkong neemt ontslag vanwege feestje in coronatijden

 ©  AP

Caspar Tsui, de minister van Binnenlandse Zaken van Hongkong, heeft maandag zijn ontslag ingediend. Hij neemt daarmee zijn verantwoordelijkheid na deelname aan een verjaardagsfeest begin januari, waar twee van de ongeveer 200 gasten positief testten op het coronavirus.

gjsBron: BELGA

Volgens Tsui heeft hij zich op een ongepaste manier gedragen, terwijl alle inspanningen daarop gericht hadden moeten zijn om de verspreiding van het virus in te dammen.

Het feest, waarop ook politiebaas Raymond Siu en Au Ka-wang, chef van het departement Immigratie, present tekenden, heeft geleid tot striemende kritiek onder de inwoners van Hongkong. Kort daarvoor hadden de gezondheidsautoriteiten van de speciale bestuurlijke regio de bevolking nog opgeroepen om grote bijeenkomsten te vermijden.

Ook Carrie Lam, de premier van Hongkong, had er geen goed woord voor over dat vooraanstaande politici aan het verjaardagsfeest deelnamen. Volgens haar verzaakten zij aan hun voorbeeldfunctie.

Hongkong houdt er een streng zero-covid-beleid op na met scherpe inreisbeperkingen. De voorbije weken zijn de dagelijkse besmettingscijfers echter aan het stijgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten