Gezocht: kluizenaar (m/v) in de Alpen, Vlaming Stan was voorlaatste bewoner

Van 2017 tot 2019 was de Vlaamse broeder Stan Vanuytrecht de kluizenaar van Saalfelden.  

Van 2017 tot 2019 was de Vlaamse broeder Stan Vanuytrecht de kluizenaar van Saalfelden.  ©  BELGAIMAGE

Saalfelden/Diest -

De Oostenrijkse gemeente Saalfelden heeft een vacature voor een kluizenaar. Vlaming Stan Vanuytrecht, gewezen diaken in Diest, was de voorlaatste bewoner van die kluis tegen een rotswand in de Alpen.

Karel Moors en Paul Theeuwen

De voorbije twee jaar bewoonde ene Matthias Gschwandtner de kluis van Saalfelden, een bescheiden rotswoning en aanpalende kapel die al 350 jaar tegen een klif plakken. Zijn voorganger was Stan Vanuytrecht, de eerste niet-Oostenrijkse kluizenaar daar. De toenmalige diaken van Diest werd in 2017 nog uit 50 kandidaten gekozen. “Mensen troosten en hun verhalen mogen aanhoren”, daar schepte Vanuytrecht vreugde uit tijdens zijn verblijf. Maar vanwege gezondheidsredenen legde de bebaarde Vlaamse broeder de functie na drie zomers neer.

De kluis van Saalfelden bestaat al meer dan 350 jaar en ligt gedeeltelijk in de rotsen. 

De kluis van Saalfelden bestaat al meer dan 350 jaar en ligt gedeeltelijk in de rotsen. ©  Saalfelden Leogang Touristik

Nu ook Matthias zijn kluizenaarsbestaan opgeeft, start de zoektocht naar weer een nieuwe Einsiedler. Opleiding en beroepservaring zijn daarbij niet de voornaamste selectiecriteria. Kandidaten moeten vooral beseffen dat de kluizenaar van Saalfelden geen eenzaam leven leidt. Er wandelen veel bezoekers naar de afgelegen plek om van het panorama te genieten, te bidden of er met de kluizenaar te babbelen over wat hen bezighoudt en op de lever ligt.

We zoeken een mens die rust uitstraalt en bereid is om in gesprek te gaan

Alois Moser deken van Saalfelden

“De kluizenaar zou verbonden moeten zijn met het christelijke geloof, we zoeken een mens die rust uitstraalt en bereid is om in gesprek te gaan. Hij mag zich niet opdringen, maar moet er zijn voor pelgrims”, verklaart deken Alois Moser, die samen met de lokale burgemeester de nieuwe kluisbewoner zal kiezen.

Papier

Het leven in de kluis is ontdaan van alle luxe. Wie niet zonder tv, computer en centrale verwarming kan, is op de klif aan het Steinerne Meer niet aan het juiste adres. Een goeie conditie en enige handigheid strekt tot de aanbeveling. De kluis is niet met de auto bereikbaar. Levensmiddelen en alle andere voorraden moet je de berg op zeulen, de klim duurt een dik half uur voor een geoefend wandelaar. Kleine reparaties aan het gebouw en de infrastructuur buiten moet de bewoner van de hermitage zelf uitvoeren.

Stan Vanuytrecht bij de kapel van de Heilige Georg. 

Stan Vanuytrecht bij de kapel van de Heilige Georg. ©  BELGAIMAGE

Het kluizenaarsseizoen duurt van april tot november, tijdens de wintermaanden is de kluis niet bewoonbaar. De nieuwe heremiet moet half april tijdens het traditionele feest voor de Heilige Georg (Sint-Joris, aan wie de kapel gewijd is) in dienst treden. Geïnteresseerde mannen en vrouwen uit de hele wereld kunnen zich tot 20 februari 2022 kandidaat stellen met een motiverende brief, cv en recente foto. “We willen duidelijk lezen waarom iemand kandidaat is”, tipt deken Moser. Solliciteren moet op de klassieke manier: stuur een papieren sollicitatiebrief per post, mailen kan niet.

Kandidaat-kluizenaars kunnen schrijven naar: Pfarramt Saalfelden, zH Herrn Dechant Alois Moser, Lofererstraße 11, 5760 Saalfelden, Österreich
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten