“Coronavaccin voor kinderen onder 5 jaar mogelijk eind februari al beschikbaar in VS”

Themabeeld 

Themabeeld ©  REUTERS

Coronavaccins voor kinderen onder de 5 jaar worden in de Verenigde Staten mogelijk veel sneller beschikbaar dan verwacht. Het middel van Pfizer/BioNTech kan in de komende weken al worden goedgekeurd voor die leeftijdsgroep, zeggen ingewijden tegen ‘The Washington Post’.

jvhBron: Belga

De producenten van het vaccin vragen toezichthouder FDA mogelijk dinsdag al om toestemming om het middel via een spoedprocedure beschikbaar te stellen. Het zou dan de eerste keer zijn dat kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar ingeënt kunnen worden tegen het coronavirus. Voor oudere kinderen is dat al wel mogelijk.

Onderzoekers hadden bij jongere kinderen al gekeken hoe effectief twee vaccindosissen waren. Dat leverde in sommige gevallen teleurstellende resultaten op. Twee doses hadden bij de leeftijdsgroep van 2 tot 4 jaar niet geleid tot dezelfde mate van bescherming die tieners en volwassenen genoten, schrijft de krant. De resultaten van onderzoek naar de effecten van een derde dosis worden pas eind maart verwacht.

Haast

Er gaan nu stemmen op om toch alvast haast te maken met de goedkeuring van het vaccin voor jonge kinderen. De FDA zou de producenten hebben aangemoedigd een aanvraag te doen. Dan kan al worden gekeken naar het toedienen van twee vaccindosissen aan peuters en kleuters.

“We weten dat twee doses niet genoeg zijn. Dat erkennen we”, zei een ingewijde tegen de krant. Maar afwachten tot voldoende gegevens beschikbaar zijn over de effecten van een derde dosis zou maanden kunnen duren. Die derde dosis voor jonge kinderen zou later ook afzonderlijk goedgekeurd kunnen worden door de overheid.

Een regeringsmedewerker zei dat onder gezondheidsfunctionarissen brede steun is voor “deze stap vooruit”. De bron doelde daarmee op het plan om Pfizer/BioNTech alvast een voorstel te laten indienen. Bij topoverleg van overheidsbestuurders zou zijn besproken dat drie doses waarschijnlijk beter zijn dan twee. “Maar om de drie te bereiken, moet je toch eerst twee keer vaccineren.”

Niet iedereen is enthousiast over het plan. Sommige experts vrezen volgens de krant dat pogingen om het goedkeuringsproces gehaast uit te voeren, kunnen leiden tot grotere bezorgdheid over vaccins. Uit cijfers komt nu al naar voren dat ouders vaak terughoudend zijn bij het laten vaccineren van hun kinderen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten