Denemarken ontwaakt zonder coronamaatregelen: “Klaar om uit de schaduw van het virus te treden”

 

 ©  via REUTERS

In Denemarken gelden voortaan amper nog coronamaatregelen. De regering besliste om vanaf 1 februari onder meer de mondmaskerplicht en het Corona Safe Ticket te schrappen ondanks de hoge besmettingsgraad. Ook grootschalige evenementen en nachtclubs kunnen weer ongehinderd de deuren openen.

jvhBron: BELGA

Dat komt doordat de regering de coronapandemie niet langer als “bedreigend voor de samenleving” beschouwt. Dat label zorgde ervoor dat de Deense regering verregaande maatregelen kon treffen.

Wel blijft het voor reizigers die Denemarken binnen willen voorlopig verplicht om een vaccinatiebewijs voor te leggen. Daarnaast wordt ziekenhuizen en woonzorgcentra nog aangeraden om bezoekers een mondmasker te laten dragen en gebruik te maken van het Covid Safe Ticket.

“Einde van de kritieke fase”

“We hebben het einde van de kritieke fase bereikt”, verkondigde premier Mette Frederiksen vorige week. “Vanaf 1 februari zal Denemarken opnieuw volledig open zijn. We zijn klaar om uit de schaduw van het coronavirus te treden en ‘vaarwel’ te zeggen aan de beperkingen en ‘welkom’ aan het leven dat we voorheen kenden.”

De opheffing van de maatregelen komt er op een moment dat Denemarken tussen de 33.000 en 47.000 nieuwe besmettingen per dag optekent – een cijfer dat merkelijk hoger ligt dan voordien en dit door de hoge besmettingsgraad van omikron. De hoge besmettingsgraad veroorzaakt echter geen zware druk op de ziekenhuizen. Dat komt door de hoge vaccinatiegraad in het Scandinavische land.

Denemarken schrapte in september al eens alle coronamaatregelen, maar moest die daarna geleidelijk aan opnieuw invoeren toen het aantal besmettingen hand over hand toenam.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten