Voormalig Amerikaans president Donald Trump nauwer betrokken bij plannen om verkiezingsuitslag te manipuleren dan gedacht

Donald Trump ©  REUTERS

Voormalig Amerikaans president Donald Trump was nauwer betrokken bij de plannen om federale overheidsagentschappen stemcomputers in beslag te laten nemen dan oorspronkelijk gedacht. Dat schrijft ‘The New York Times’.

jvhBron: New York Times

Trump zou verschillende ministers en zijn advocaat Rudy Giuliani persoonlijk gevraagd hebben om hem daarbij te helpen. Zo zou Trump Giuliani verzocht hebben het departement van Binnenlandse Veiligheid te bellen, met de vraag of zij de stemcomputers in verschillende zogeheten swing states in beslag zouden kunnen nemen. Tijdens een andere vergadering zou hij zijn minister van Justitie Bill Barr gevraagd hebben of diens ministerie dat kon doen.

Zowel Barr als de directeur van Binnenlandse Veiligheid zouden dat verzoek meteen geweigerd hebben, omdat ze daar naar eigen zeggen niet het wettelijke gezag toe hadden.

Een tweede manier om de verkiezingsuitslag te manipuleren, zou er gekomen zijn op aangeven van Phil Waldron. Die 38-jarige kolonel op rust zou in die laatste weken een Powerpoint-presentatie van 38 pagina’s hebben gestuurd naar Mark Meadows, de toenmalige stafchef van Trump. Daarin zouden een aantal manieren opgelijst zijn waarop de verkiezingsuitslag aangepast kon worden, onder andere door het leger de stemcomputers in beslag te laten nemen.

Trump: “Massaal protest”

De nieuwe onthullingen maken nog maar eens duidelijk hoe ver Trump in zijn laatste weken in het Witte Huis wilde gaan om aan de macht te blijven. In januari onthulde nieuwssite Politico al een voorheen nooit openbaar gemaakt wetsontwerp – deels gebaseerd op het voorstel van Waldron – dat het Pentagon zou bevelen de stemcomputers in beslag te nemen, onder het voorwendsel van onbewezen kiezersfraude en ongefundeerde complottheorieën.

De onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden naar de bestorming van het Capitool onderzoekt momenteel of Trump en zijn raadgevers in die periode strafbare feiten pleegden.

Trump blijft intussen beweren dat de verkiezingen gemanipuleerd werden. Afgelopen weekend riep hij zijn toehoorders tijdens een rally in Texas op om “massaal te protesteren” als hij vervolgd zou worden. “Als deze radicale, kwaadaardige, racistische aanklagers iets verkeerds of illegaals doen, hoop ik dat we de grootste protesten gaan zien die we ooit in dit land gezien hebben. Want ons land en onze verkiezingen zijn corrupt”, klonk het. Het blijft voorlopig afwachten of Trump zich straks officieel kandidaat zal stellen voor de volgende presidentsverkiezingen, in 2024.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten