Onaangekondigde controles in 18 woonzorgcentra van Orpea in Wallonië

 

 ©  AFP

Waals minister van Gezondheid Christie Morreale heeft haar diensten de opdracht gegeven om onaangekondigde controles uit te voeren in de 18 woonzorgcentra van Orpea in Wallonië. Het bedrijf kwam in opspraak met de publicatie van een boek waarin misbruiken in de rusthuizen aan de kaak worden gesteld. Twaalf controles werden intussen uitgevoerd. Dat leidde tot acht positieve adviezen, twee gemengde adviezen en één erg verontrustend advies.

jvhBron: BELGA

Morreale verzekerde dinsdag in het parlement dat er gevolg zal worden gegeven aan de inspecties, maar dat er ook meer structurele maatregelen zullen worden genomen. Het Waalse agentschap dat de sector opvolgt, zal volgende week samenkomen om voorstellen te doen rond aanpassingen aan de wet. De overheidsfinanciering zal afhankelijker worden gemaakt van kwaliteitsindicatoren rond hygiëne en voeding. Er zal ook worden gewerkt aan nieuwe sancties.

LEES OOK. Ook Oostendse Orpea-rusthuis ‘pronkt’ op zwarte lijst: personeelstekort is zo erg dat Albert (87) extra verpleegkundige in dienst voor zijn vrouw (+)

In Wallonië werden tot op heden dertien klachten ingediend over tien woonzorgcentra, onder meer over de medische opvolging, de patiëntenrechten en de voeding.

LEES OOK. Franse regering opent onderzoek naar mistoestanden bij rusthuisketen Orpea

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten