Ploegbaas bij chemiereus BASF ontslagen na extreme pesterijen: arbeidsauditoraat start onderzoek

Themabeeld ©  Belgaimage

Een ploegbaas van chemiereus BASF in de Antwerpse haven is ontslagen na mogelijk extreme pesterijen op het werk. Dat melden VTM en Het Laatste Nieuws en is aan onze redactie bevestigd. De man, een ervaren ploegleider, zou een jonge werknemer maandenlang hebben gepest op het werk. Bij het laatste incident zou hij zelfs een plastic zak over het hoofd van de werknemer hebben getrokken.

nelo, jtp, phuBron: Het Laatste Nieuws, eigen berichtgeving

Het pestgedrag zou al zeker een jaar aanhouden. De jonge man was net gestart in het ploegensysteem van een productie-eenheid waar nitrobenzeen wordt aangemaakt. Om een nog onduidelijke reden kwam de jongeman in het vizier van de ploegbaas, die hem begon te pesten.

Die pesterijen liepen zwaar uit de hand. In die mate dat de ploegleider eind december 2021 zelfs een plastic zak over het hoofd van het slachtoffer deed, en hem zou hebben proberen wurgen. De werknemer meldde het incident niet, en werkte zijn shift af. Pas uren later, toen de jongeman thuis was, merkten zijn ouders de striemen in zijn hals op, en verwittigden ze de personeelsdienst. Die besliste om de ploegbaas op staande voet te ontslaan.

Slagen en verwondingen

Omdat de feiten op de werkvloer zijn gebeurd, is het arbeidsauditoraat in eerste instantie een onderzoek gestart naar inbreuken pesten op het werk en inbreuken op de welzijnswetgeving. “Na dat onderzoek van het arbeidsauditoraat wordt het dossier overhandigd aan het Antwerps parket”, zegt Pieter Wyckaert van het arbeidsauditoraat.

“Een onderzoeksrechter moet de piste opzettelijke slagen en verwondingen onderzoeken, in het zwaarste geval kan de kwalificatie poging tot moord aan de feiten gegeven worden”, aldus Wyckaert nog.

Volgens Jan Vlegels, vakbondsafgevaardigde van BASF, werd er een paritaire werkgroep samengesteld die komende maandag voor het eerst samenkomt om te bekijken hoe het preventiebeleid op de werkvloer kan aangescherpt worden. De vakbond zou hoopvol, maar sceptisch zijn.

BASF zelf bevestigt het incident, maar geeft uit respect voor het slachtoffer en de familie geen verdere inhoudelijke commentaar. “We betreuren natuurlijk het incident en keuren dit ten zeerste af”, vertelt woordvoerder Fanny Heyndrickx van BASF Antwerpen. “Dit staat haaks op de waarden die ons bedrijf uitdraagt. We geven alle steun aan het slachtoffer en het parket in dit verdere onderzoek.”

Aangeboden door onze partners