Raad van State vernietigt oldtimer-uitzondering in Gentse Lage Emissiezone

 

 ©  fvv

De Raad van State heeft een uitzondering vernietigd die oldtimers toegang verschaft tot de lage emissiezone (LEZ) in Gent. De bepaling in het reglement voor de lage-emissiezone, dat in 2019 door de Gentse gemeenteraad werd goedgekeurd, maakt een onderscheid tussen oldtimers die jonger zijn dan 40 jaar maar ouder dan 30 jaar. Die kunnen met een dagpas een toegang tot de LEZ ‘kopen’. Maar dat onderscheid is onwettig, oordeelt de Raad Van State dinsdag.

Bron: BELGA

“De Raad van State vernietigt met zijn arrest van 1 februari 2022 de bepaling van het LEZ-reglement van de stad Gent die enkel voor motorvoertuigen ouder dan 40 jaar voorziet in de mogelijkheid om een onbeperkte LEZ-toelating te verkrijgen”, aldus het rechtscollege.

De Raad van State vindt dat het onderscheid niet op een objectieve, pertinente en redelijke verantwoording steunt. De beslissing betekent dat er een nieuwe regeling moet komen voor jonge oldtimers. De Raad van State heeft geen moeite met de rest van het reglement en de Gentse LEZ in het algemeen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten