Smelting van Groenlandse ijskap doet zeespiegel met 1,2 centimeter stijgen

© Reuters

De Groenlandse ijskap smelt in ijltempo. Binnen een tijdspanne van goed 20 jaar heeft het fenomeen ertoe bijgedragen dat de zeespiegel wereldwijd met ongeveer 1,2 centimeter gestegen is. Dat heeft Polar Portal, een website die de dagelijkse resultaten weergeeft van de monitoring van het smelten van de Groenlandse ijskap door Deense onderzoeksinstituten, op Twitter laten weten.

Bron: BELGA

Sinds het begin van de metingen in april 2002 heeft de Groenlandse ijskap zo’n 4.700 gigaton verloren, wat genoeg is om de volledige Verenigde Staten een halve meter onder water te zetten. Een gigaton komt overeen met een miljard ton. Polar Portal beroept zich op tot augustus 2021 geactualiseerde satellietdata.

De Groenlandse ijskap bedekt ongeveer 80 procent van de oppervlakte van het grootste eiland ter wereld. Alleen de ijskap van Antarctica is groter. Vooral aan de westkust van Groenland is de ijskap aan het smelten.

Groenland is grotendeels autonoom, maar behoort officieel tot Denemarken. Het eiland is zeer sterk onderhevig aan de klimaatverandering, omdat de Noordpool nu al duidelijker opwarmt dan elke andere regio ter wereld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten