Geen witte mars, wel groot herdenkingsmoment voor Dean in Brussel

 

 ©  Bert De Deken

De dood van de 4-jarige Dean Verberckmoes uit Verrebroek laat niemand koud. Daarom kondigde Glenn Wuyts uit Arendonk eerder al aan om op zondag 13 februari een witte mars te organiseren in Brussel. In overleg met de Brusselse politie is uiteindelijk beslist geen mars, maar een groot herdenkingsmoment te houden aan de Brusselse Kunstberg, vlak bij Brussel Centraal.

dvt

Glenn Wuyts is blij dat het evenement alsnog in deze vorm kan doorgaan. “De politie maakte ons erop attent dat een echte mars voor veel overlast zou zorgen. Zowel voor het verkeer als de inwoners van de stad Brussel. Zij worden al zo vaak geplaagd door tal van manifestaties. Wat we vooral willen is een mooi en sereen herdenkingsmoment organiseren voor Dean en zijn naasten.”

Er zullen ook sprekers aanwezig zijn, waaronder Eric Geijsbrechts, de vader van het vermiste meisje Nathalie Geijsbrechts. Naar aanleiding van haar verdwijning in 1991 sloot hij zich aan bij de groep ouders van vermoorde en vermiste kinderen die later, in 1996, de Witte Mars organiseerden. Intussen heeft de familie van Miguel, het eerdere slachtoffer van Deans moordenaar, eveneens haar komst bevestigd.

Geschiedenis herhaalt zich

“Van kinderen moet je afblijven. Toch herhaalt de geschiedenis zich in ons land keer op keer”, zegt Glenn. “Politiek en gerecht hebben tekortgeschoten. Is het normaal dat iemand die een kind heeft omgebracht na het uitzitten van zijn straf niet meer wordt opgevolgd? Ik weet dat de rechtbank daar toen niet de mogelijkheid toe had, maar vandaag zou iedere veroordeelde die een kind heeft toegetakeld ook na het uitzitten van de straf opgevolgd moeten worden.”

Toch wordt de bijeenkomst meer dan louter een manifestatie voor gerechtigheid. Glenn nodigt alle aanwezigen uit om een knuffel, bloemen of een ander aandenken mee te brengen. Dat kunnen ze achterlaten aan de Kunstberg. “Na afloop ruimen wij met toestemming van de familie en de politie alles ter plaatse op en plaatsen het later bij het graf van Dean. Op die manier willen we ons diepste medeleven betuigen aan de nabestaanden.”

Mensen worden uitgenodigd zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar Brussel te komen. De Kunstberg ligt op enkele minuten stappen van het centraal station en biedt plaats aan 7.000 deelnemers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten