Bejaarden geëvacueerd uit woonzorgcentrum omdat ze niet de juiste zorg krijgen

© TV Oost

Grimminge -

Zeventien zorgbehoevende bewoners zijn na een gerechtelijke inval weggehaald uit de voormalige residentie Beauprez in Geraardsbergen. De medische zorg en veiligheid konden niet meer gegarandeerd worden. De voormalige residentie met 74 serviceflats verloor vorig jaar haar erkenning na een negatief ­inspectieverslag van Zorg en Gezondheid. Waarop de directeur het complex omtoverde tot een cohousingproject voor alle leeftijden.

Brent Saey, Tommy Huyghebaert

Politie en gerecht vielen donderdagochtend binnen in Cohousing Alegria in Geraardsbergen, een voormalige assistentieresidentie waar naast zeventien zwaar zorgbehoevende bejaarden nog buitenlandse arbeiders huizen. Na de inval beval het parket van Oost-Vlaanderen de zorgbehoevende bewoners te evacueren.

“Die mensen zouden hier niet de zorg hebben gekregen die ze verdienen”, zegt burgemeester Guido De Padt (Open VLD) van Geraardsbergen. Hij kondigde onmiddellijk het gemeentelijk rampenplan af. Drie bewoners vonden een nieuw onderkomen via hun persoonlijke verpleging, veertien andere bewoners werden met ambulances naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen overgebracht. “Sommigen begrepen niet wat hen overkwam”, zegt de burgemeester, die met verschillende van de bewoners sprak. “Enkelen weigerden in eerste instantie zelfs in de ziekenwagen te stappen. Ik heb bij hen ook geen enkele klacht gehoord over de leefomstandigheden. Maar sommige mensen zijn al van behoorlijke leeftijd en zijn daarom misschien minder mondig.”

LEES OOK. Assistentieflats De Kloef nog steeds op ‘zwarte lijst’, uitbater belooft beterschap

Op 30 juni moest residentie Beauprez sluiten op bevel van het Agentschap Zorg en Gezondheid. De inspecteurs noteerden heel wat structurele tekortkomingen. Bovendien verbleven er ouderen die te zorgbehoevend waren voor een assistentiewoning. “Ze kregen er niet de zorg die ze nodig hadden en daarom namen we de vergunning af”, zegt Joris Moonens van Zorg en Gezondheid.

“Via het medisch interventieplan werden we opgeroepen om de evacuatie van een hoop zorgbehoevende mensen te begeleiden”, zegt dokter Ignace Demeyer bij VRT Nieuws. Hij heeft het over schrijnende toestanden. “De patiënten die er lagen, waren erg hulpbehoevend, zowel op medisch gebied als qua zorgverlening. Maar aangezien het geen rusthuis meer was, kregen ze niet de zorg die ze nodig hadden om aanvaardbaar te kunnen leven. Je zou kunnen zeggen dat er sprake is van verwaarlozing.”

Volgens Demeyer waren meerdere patiënten dementerend en hadden die geen besef meer van de toestand waarin ze leefden. Hoe ze aan eten geraakten, is bijvoorbeeld niet duidelijk. “Toen we toekwamen, was er geen personeel meer. Wanneer een patiënt uit een bed of een stoel valt, zou er toch een knopje moeten zijn om hulp te krijgen. Ook zulke zaken waren er niet.”

Op de zwarte lijst

De uitbater bouwde de residentie met assistentieflats nog voor de intrekking van de vergunning om naar een andere woonvorm die burgemeester De Padt als een soort aparthotel omschrijft, met allerlei functies zoals een restaurant. Toen al verhuisden zo’n 50 senioren naar andere woonzorgcentra.

Uitbater Stefaan Premereur heeft overigens nog een tweede complex met zestien assistentiewoningen in ­Geraardsbergen, Senior Resort De Kloef. Na inspecties door Zorg en Gezondheid kwam het resort al in 2021 op de zwarte lijst terecht en ook in 2022 bleef De Kloef op die lijst staan, omdat de inspectie aanhoudende gebreken vaststelde.

LEES OOK. Gerechtelijke politie valt binnen in voormalig woonzorgcentrum Beauprez

Premereur was donderdag niet bereikbaar voor commentaar. Hij zou zijn meegenomen voor verhoor.

Het lokale bestuur van Geraardsbergen zoekt nu samen met de betrokken families en het Agentschap Zorg en Gezondheid naar een nieuw onderkomen voor de zorg­behoevende bejaarden.

LEES OOK. RUSTHUISWIJZER. Vergelijk hier alle rusthuizen in jouw buurt: zoveel kost een kamer en dit krijg je in ruil

LEES OOK. Moord niet gemeld en sterke urinegeur: ook deze rusthuizen staan op de zwarte lijst

Zeventien bewoners werden geëvacueerd uit Alegria Cohousing. 

Zeventien bewoners werden geëvacueerd uit Alegria Cohousing. ©  Brent Saey

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten