Reddingswerkers op enkele meters afstand van Rayan (5) in put

© Reuters

Marokkaanse reddingswerkers zijn nog slechts enkele meters verwijderd van Rayan, de kleuter die dinsdag in een put viel. Het 5-jarige jongetje bevindt zich op 32 meter diepte op de bodem van de put. Reddingswerkers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag gemeld dat een gat dat zij parallel graven aan de put inmiddels een diepte van 27 meter heeft.

gjsBron: BELGA

Bij het vallen van de avond waren verschillende graafmachines in de weer en hulpverleners verwachten dat het jongetje “in de komende uren” gered zou kunnen worden. Toch moet het moeilijkste deel van de reddingsoperatie nog beginnen. Er moet namelijk een horizontale tunnel van drie meter worden gegraven om het jongetje te kunnen bereiken.

LEES OOK. De laatste vijf meter zijn de moeilijkste: zo proberen reddingswerkers Rayan (5) te bevrijden uit 60 meter diepe waterput

De reddingsoperatie, die door verschillende Marokkaanse media live wordt uitgezonden, houdt het hele land in spanning. De Arabischtalige hashtag #SaveRayan gaat in Noord-Afrika viraal op sociale media en verschillende beroemdheden, zoals de Algerijnse voetballer Riyad Mahrez van Manchester City, uiten hun steun.

In put gevallen

Het jongetje viel dinsdagmiddag in de put toen zijn vader die aan het repareren was. “Ik heb de afgelopen dagen geen oog dichtgedaan”, zei zijn vader volgens het Franse persbureau AFP. De oma van het jongetje zegt dat hij in het hele dorp Bab Berred zeer geliefd is.

Reddingswerkers kunnen niet zomaar afdalen in de put, omdat die met een diameter van 45 centimeter te smal is. Wel is het gelukt om via slangen water en zuurstof bij de jongen te krijgen. Op videobeelden was eerder te zien dat hij nog in leven is. Er staan medici klaar om Rayan op te vangen als hij uit de put kan worden gehaald en een politiehelikopter is gereed om het kind over te brengen naar het ziekenhuis.

Zoals in Spanje

Het ongeval doet denken aan een tragedie die zich in 2019 in Spanje voordeed, toen een 2-jarig kind bij het dorp Totalán in een ruim 100 meter diepe put viel. Spanje was een tweetal weken in de ban van de wanhopige pogingen de peuter te bereiken. Reddingswerkers troffen zijn lichaam uiteindelijk aan op ongeveer 70 meter diepte. Hij bleek al enkele minuten na zijn val te zijn gestorven.

Volg de reddingsoperatie hier live

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten