UGent laat klachten rond grensoverschrijdend voortaan door één verantwoordelijke opvolgen

 

 ©  BELGA

Meldingen rond grensoverschrijdend gedrag worden aan de Universiteit van Gent voortaan door één persoon opgevolgd. Dat laat de universiteit vrijdag weten. De aanstelling moet ervoor zorgen dat studenten en personeelsleden niet langer van het kastje naar de muur worden gestuurd als ze een klacht willen indienden. Bij lopende klachten wordt ook zo een verantwoordelijke aangesteld. Dat kan iemand zijn van de juridische diensten of van het meldpunt Trustpunt, waar negen personeelsleden werken.

Bron: BELGA

Bij elke klacht zal de persoon die belast wordt met de zaak een centraal aanspreekpunt zijn en krijgt hij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat informatie tussen de verschillende betrokken niet stilvalt. Dat is nodig om elke klager te garanderen dat de maximumtermijn van vier maanden, die sinds mei 2021 is ingevoerd, wordt nageleefd.

De voorbije dagen was ophef ontstaan over een studente die bijna twee jaar met verschillende diensten in contact had gestaan nadat ze door een doctoraatsassistent was gefotografeerd tijdens een examen. Daarna werd ze benaderd op sociale media en volgde een gesprek over het lekken van examenvragen voor een - mogelijk seksuele - tegenprestatie.

LEES OOK. Waarom onze universiteiten worstelen met grensoverschrijdend gedrag: “Je kunt het vergelijken met het schandaal bij ‘The voice of Holland’”

Een melding bij de universiteit werd niet grondig opgevolgd en de betrokken diensten gaven de studente de boodschap dat de assistent een sanctie had gekregen. Dat bleek niet te kloppen: na bijna twee jaar is de man nog steeds in dienst van de UGent. De universitaire leiding vraagt de tuchtcommissie, die dit soort zaken behandelt, om spoed te zetten achter de zaak.

In 2020 zijn aan de UGent 18 gevallen van grensoverschrijdend gedrag gemeld, maar niet noodzakelijk seksueel. Het gaat over incidenten tussen personeelsleden en studenten. Maar ook over problemen onder studenten of personeelsleden. In 2021 is dat aantal licht toegenomen, maar dat kan betekenen dat studenten sneller hun weg vinden naar het meldpunt.

LEES OOK. Tientallen meldingen van grensoverschrijdend gedrag per jaar aan UGent: “Niets doen is geen optie”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten