Rayan (5) overleden: jongetje na vier dagen uit waterput gehaald, maar hulp kwam te laat

Reddingswerkers in Marokko hebben zaterdagavond het lichaam van het vijfjarige jongetje Rayan naar boven gehaald. De kleuter was dinsdag in een 32 meter diepe waterput gevallen. Uit vrees voor een instorting verliep het laatste stuk van de graafwerken richting de jongen tergend traag, moest er zelfs met de hand gegraven worden. Maar alle hulp kwam te laat. De jongen is overleden.

jdg, syd, tg

“Op beelden van een inspectiecamera leek Rayan, op de rug gezien, op zijn zij te liggen”, zei de chef van de reddingsdiensten Abdelhadi Tamrani zaterdagavond. En, zo voegde hij er aan toe: “Het is momenteel onmogelijk om met zekerheid te zeggen dat hij leeft”.

Kort voor reddingswerkers rond 22 uur de brancard waarop het kind lag naar boven brachten, werden de ouders van Rayan naar de tunnel gebracht. Ze stapten nadien mee in de ambulance.

Maar op de beelden van buitenlandse media was te zien dat reddingswerkers de brancard droegen en dat geen enkele arts in de buurt was. Ook was nergens te zien dat het kind aan een infuus lag, wat toch wel te verwachten zou zijn na meer dan honderd uur onder de grond te hebben gelegen.

 

 ©  AFP

 

 ©  AP

Kort nadien kwamen dan de eerste, onbevestigde, berichten dat Rayan het niet had gehaald. Intussen hebben de Marokkaanse autoriteiten de dood van het kind bevestigd.

Rayan viel vorige dinsdag in de waterput van zijn dorpje Bab Berred, in het noorden van Marokko. Een put waaraan zijn vader op dat moment aan het werken was. “Dat ene moment dat ik even niet naar hem keek, moet hij in de put gevallen zijn”, vertelde de vader aan lokale media. “Sinds dat moment heb ik nog geen seconde geslapen.”

Zeer snel werd een reddingsactie op poten gezet. De jongen via de schacht zelf naar boven halen, was geen optie. Die was te smal. Dus moest met een kraan een enorm gat gegraven worden om zo via een nieuwe tunnel een weg naar Rayan te graven. Vrijdagavond laat waren de reddingswerkers nog op amper een meter van hem. De operatie leek in de slotfase te zitten. Maar die slotfase verliep ontzettend traag. Omdat ze stuitten op een harde laag, maar daarna vooral omdat er gevreesd werd voor een instorting waarbij rotsblokken op de kleuter zouden kunnen terechtkomen. Dus groeven ze op het einde nog aan een tempo van amper een twintigtal centimeter per uur. Met de hand.

LEES OOK. Deze man groef Rayan (5) uit met zijn blote handen, maar het heeft niet mogen zijn: “Iedereen is er kapot van”

 

 ©  via REUTERS

Bij momenten moesten de werken alsnog stilgelegd worden omdat het te gevaarlijk werk. Bovendien stootten de reddingswerkers nog op een onverwacht obstakel: een gigantische steen die nog tussen hen en het jongetje zat. Zaterdagvoormiddag kon ook die volledig verwijderd worden. Vanaf dan was het uitkijken tot de hulpdiensten eindelijk tot bij de jongen zouden geraken. Rond 15.45 uur kwam dan het nieuws dat een medische equipe was afgedaald in het gat om de jongen naar boven te halen.

 

Miljoenen mensen over de hele wereld volgden de reddingsoperatie van Rayan via livestreams, op Arabische nieuwsmedia en via sociale platformen. Maar ook aan de put zelf waren de voorbije dagen massa’s mensen samengekomen. Vrijdagavond moest men daarom zelfs dranghekken plaatsen om iedereen op een veilige afstand te houden.

Toen de ambulance zaterdag uiteindelijk wegreed, viel de verbinding zelfs uit omdat er zoveel kijkers waren. Daarna bleven ze de beelden herhalen van de ambulance en het applaus. Wachtend op goed nieuws over de jongen. Tevergeefs.

 
 

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten