Zwitser Beat Feuz wint olympische titel in afdaling

Feuz daalt naar Olympische titel in de alpijnse ski. ©  EPA-EFE

De Zwitserse alpijnse skiër Beat Feuz (34) heeft op de Olympische Winterspelen de afdaling op zijn naam geschreven. Voor Feuz is het de eerste Olympische titel uit zijn carrière. De Fransman Clarey en de Oostenrijker Mayer mochten mee het podium op.

Jeroen De Pauw

Op de afdaling, het eerste ski-onderdeel op het Olympische programma bij de mannen, zette Beat Feuz een tijd van 1:42.69 op de tabellen. De als dertiende gestarte Feuz zag na hem nog 30 skiërs naar beneden komen, maar geen van hen kon de tijd van de Zwitser verbeteren.

Het nummer 2 in de wereldbekerstand was nipt sneller dan de Fransman Johan Clarey (1:42.79; +0.10). Voor de 41-jarige Clarey was het zijn eerste olympische medaille. De Oostenrijker Matthias Mayer maakte het podium compleet en strandde op zestien honderdsten van Feuz (1:42.85; +0.16). De Noor Alexander Aamodt Kilde, leider in de wereldbeker en vooraf topfavoriet voor het goud, moest genoegen nemen met de vijfde plaats op 51 honderdsten van een seconde.

Voor de 34-jarige Zwitser is het zijn eerste gouden Olympische medaille. ©  AFP

Het is voor de 34-jarige Feuz zijn eerste Olympische goud. Op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang veroverde hij al brons in de afdaling en zilver in de Super-G. Met de Olympische titel bevestigt zijn goede vorm op deze discipline van de voorbije weken. Eind vorige maand schreef hij onder andere de wereldbekermanche in het Oostenrijkse Kitzbühel op zijn naam.

Normaal gezien werd de afdaling al een dag eerder afgewerkt. Zondag werd de start van de afdaling eerst enkele uren uitgesteld door de felle rukwinden, daarna werd de wedstrijd verplaatst naar maandag.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten