Woensdag pas beslissing of Herman Van Holsbeeck kan vrijkomen

 ©  BELGA

Woensdag wordt pas beslist of Herman Van Holsbeeck (67) kan vrijkomen. De voormalige manager van Anderlecht zit al twee weken in de gevangenis.

phu, jug

Van Holsbeeck was in september 2019 al in verdenking gesteld voor witwassen en valsheid in geschrifte, maar zijn aanhouding vorige maand zou er nu gekomen zijn nadat nieuwe elementen waren opgedoken in het dossier. Dat wordt door de verdediging betwist. “Alle elementen waren in september 2019 al bekend”, zeggen meester Daniël Spreutels en Alexandre Wilmotte.

Het federaal parket en de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise voeren al enige tijd een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken en bendevorming. Dat onderzoek spitst zich onder meer toe op de financiële constructies rond de uitgaande transfer van Alexander Mitrovic en Chancel Mbemba naar de Engelse voetbalclub Newcastle, en de transfer van Youri Tielemans naar AS Monaco. Vermoed wordt dat Van Holsbeeck in het zwart, en zonder medeweten van RSC Anderlecht, een vergoeding zou hebben opgestreken voor die transfers. Herman Van Holsbeeck werd daarover in september 2019 al ondervraagd.

Voor hemzelf en zijn familie is zijn aanhouding een zware beproeving. Zijn vrouw Esmeralda kon haar man wel een keer bezoeken in de gevangenis, maar is letterlijk ziek van de situatie. Zij is lerares en is voorlopig in ziekteverlof. Van Holsbeeck zelf zit wel alleen in een cel en houdt zich volgens zijn advocaten mentaal sterk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten