Ten vroegste in 2023 herbruikbare bekers tijdens Zesdaagse: “Veiligheid renners primeert”

Ook in 2022 zal de vloer in ’t Kuipke er wellicht nog zo uitzien tijdens de Zesdaagse. ©  archief

Gent -

Om tijdens de Zesdaagse herbruikbare bekers toe te laten in ’t Kuipke, moet er eerst een nieuwe wand komen rond de piste. Dat kan ten vroegste in 2023 gebeuren, als de Stad er budget voor vindt.

Fien Lakiere

De voorbije edities van de Zesdaagse was er heel wat te doen over het tapijt aan plastieken bekers dat elke avond achterblijft na het evenement. Milieuverenigingen voerden actie voor het invoeren van herbruikbare bekers, maar botsten op een “neen” van organisator Golazo.

“De organisatie wil wel werken met herbruikbare bekers, maar kan niet door een negatief veiligheidsadvies van de politie”, verduidelijkte schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD) na een vraag van gemeenteraadslid Bert Misplon (Groen). “Als beker op de piste terechtkomen, is het risico op ernstige valpartijen te groot. De veiligheid van de renners primeert.”

Nieuwe balustrade

Om te vermijden dat bekers op de piste terechtkomen, moet de infrastructuur in ’t Kuipke aangepast worden. Aan de binnenkant van de piste is er al een wand, maar aan de kant van de tribune nog niet. “De bovenbalustrade moet vernieuwd worden, met een wand van gelaagd veiligheidsglas”, zegt Bracke. “Als die er is, wil de organisator meteen overschakelen op herbruikbare bekers.”

De aanpassingen in ’t Kuipke vallen onder de bevoegdheid van schepen voor Facilitair Management Hafsa El-Bazioui (Groen). “De kosten zijn nog niet geraamd, maar ik hoop dat er snel een budget is”, zegt Bracke. “Dan kunnen de werken starten tegen de zomer van 2023 en hebben we volgend jaar een duurzame editie.”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent