Uitspraken Magnette: Lachaert ziet botsing tussen liberaal en socialistisch model

 

 ©  BELGA

Voor Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zijn de uitspraken van zijn PS-collega Paul Magnette over de e-commerce een uiting van de botsing tussen het liberaal en socialistisch model. Hij wijst erop dat er een akkoord binnen de regering over de arbeidsmarkt is. “Ik hoop dat Pierre-Yves Dermagne (PS) een minister van Werk is en geen minister van werkloosheid”,  zei hij in Terzake (Canvas).

Bron: BELGA

Paul Magnette zorgde maandag voor heel wat ophef, ook binnen de Vivaldi-coalitie, omdat hij in een interview in Humo stelde dat hij na de kernuitstap een uitstap uit de e-commence wil. Nachtwerk moest worden voorgehouden voor politie en ziekenhuispersoneel. Dinsdag verduidelijkte hij dat er voor hem geen sprake is van een uitstap uit de e-commerce. Zijn uitspraken in Humo waren een antwoord op een filosofische vraag en hadden niets te maken met het werk van de regering.

Volgens Egbert Lachaert is er sprake van een botsing tussen het liberale en het socialistische model. Voor de socialisten moet ieder hetzelfde type werk uitvoeren met vaste uren en een vast statuut. Andere vormen van werk zijn voor hen niet waardevol. Maar, waarschuwde de Open Vld-voorzitter, die andere vormen zijn vaak een opstart voor een vaste job. En zonder flexijobs zou de horeca vandaag niet kunnen, voegde hij eraan toe. Lachaert benadrukte dat er wel degelijk mensen zijn die dergelijke jobs willen.

LEES OOK. Paul Magnette wil e-commerce dan toch niet uitbannen

Hij pleitte voor een wettelijk kader voor onder meer de platformen. Wantoestanden moeten worden aangepakt, maar het gebrek aan wettelijk kader leidt tot nepconstructies, aldus nog Egbert Lachaert.

De Open Vld-voorzitter betreurde voorts dat straffe uitspraken buiten de regering de werking van de regering hindert. Hij riep op akkoorden te respecteren “anders moeten we telkens opnieuw onderhandelen”?

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten