Russen blijven achter Kamila Valieva staan na positieve dopingtest, IOC wil topkunstschaatsster schorsen

© Het Nieuwsblad

Kamila Valieva, de beste kunstschaatsster ter wereld, heeft een positieve dopingtest afgelegd. Dat heeft het International Testing Agency (ITA), bevoegd voor de dopingcontroles tijdens de Olympische Winterspelen, vrijdagochtend bevestigd. Het wonderkind testte positief tijdens het Russisch kampioenschap op 25 december. De zaak komt nu voor het internationaal sporttribunaal TAS omdat het Russische olympisch comité achter haar atlete blijft staan. Het TAS zal voor komende dinsdag een beslissing vellen. Dan staat immers de individuele vrouwencompetitie, met ook Loena Hendrickx, geprogrammeerd.

Maarten Delvaux in Peking

LEES OOK. Schaatskoningin op glad ijs: wat u moet weten over de dopingzaak rond de 15-jarige Kamila Valieva

Kamila Valieva is de sensatie van het voorbije schaatsseizoen. Het 15-jarige wonderkind uit Kazan won elke wedstrijd waaraan ze deelnam en brak acht keer het wereldrecord. Tijdens de gemengde teamcompetitie van afgelopen week veroverde ze met Rusland olympisch goud en ze was ook de torenhoge topfavoriete om volgende week individueel goud te pakken in de competitie waar ook onze landgenote Loena Hendrickx een outsider voor de medailles is.

Nu blijkt dat Valieva op 25 december een positieve dopingtest heeft afgelegd tijdens het Russisch kampioenschap kunstschaatsen. In haar staal werd het middel trimetazidine aangetroffen, een medicijn dat gebruikt wordt voor de behandeling van angina maar op de verboden lijst staat omdat het het zuurstoftransport zou verbeteren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Russen maakten schorsing meteen ongedaan

Het resultaat van de dopingtest werd pas op 8 februari bekend, een dag nadat ze goud pakte met de Russische ploeg. Het Russisch anti-dopingagentschap RUSADA hief een dag later de voorlopige schorsing van Valieva op na beroep van de atlete. Daarop besliste het Internationaal Olympisch Comité uiteraard om in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal TAS. Daardoor ging de medailleceremonie van de teamcompetitie niet door. Het duurde enkele dagen vooraleer bekend werd gemaakt wat de reden was achter die opschorting. Valieva is immers amper 15 jaar en dat maakt haar volgens de dopingregels een “beschermd persoon”, wiens identiteit niet officieel bekend moet gemaakt worden.

 

 ©  REUTERS

Het TAS zal nu in kort geding - voor de start van de vrouwencompetitie dinsdag - een oordeel vellen of Valieva mag deelnemen of niet. Als het Internationaal Olympisch Comité zijn slag thuis haalt, zal Valieva vanaf de zijlijn moeten toekijken. Ook het olympisch goud van Rusland in de gemengde teamcompetitie en de Europese titel van Valieva staan op het spel. De Russin werd immers half januari Europees kampioen kunstschaatsen in Tallinn. Loena Hendrickx werd toen vierde.

Russisch olympisch comité blijft achter Valieva staan

Het Russisch olympisch comité (ROC) ziet echter geen reden om Kamila Valieva uit competitie te nemen op de Olympische Winterspelen. “Valieva heeft het recht om zonder beperkingen deel te nemen aan trainingen en competities, tenzij het Internationaal Sporttribunaal er anders over beslist”, stelt de organisatie.

Volgens het Russische olympisch comité is er ook geen reden om het resultaat van de olympische gemengde teamcompetitie te wijzigen omdat Valieva al eind december positief testte en niet tijdens de Spelen. Het Russich comité wijst er verder op dat Valieva “zowel op het EK 2022 (in januari, waar ze goud won, red) als op de Olympische Spelen negatief testte” en belooft “uitgebreide maatregelen” te treffen om zijn rechten en die van het team te beschermen. “De gouden medaille in de landencompetitie werd op een correcte manier gewonnen”, klinkt het.

Ook de Russische kunstschaatsfederatie deed zijn duit in het zakje. “We twijfelen niet aan de eerlijkheid en zuiverheid van onze atleet, zullen er alles aan doen om de omstandigheden van het incident op te helderen en de atleet de nodige uitgebreide hulp en ondersteuning te bieden”, aldus de federatie.

LEES OOK. Loena Hendrickx over positieve test van Valieva: “Héél jammer voor onze sport, maar ik ben er niet mee bezig of ze meedoet of niet”

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners