Koksijde stapt uit Wereldbeker veldrijden: “Zestien keer Ronde van Vlaanderen, dan kijkt op den duur niemand nog”

 ©  BELGA

Opschudding in veldritland. Na twintig keer deel te hebben uitgemaakt van de wereldbeker verhuist Koksijde met grote waarschijnlijkheid naar de X20 Badkamer Trofee. “De wereldbeker was financieel niet meer te verantwoorden”, bevestigt schepen van sport Dirk Dawyndt.

Guy Van Den Langenbergh

“De beslissing is al genomen door het schepencollege maar moet nu nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden”, bevestigt schepen Dawyndt. “De Duinencross zal ook volgende winter plaatsvinden maar niet langer als wereldbeker. Het is financieel niet meer verdedigbaar om een manche te organiseren met gemeenschapsgeld. Bovendien krijgen we van Flanders Classics te veel beperkingen opgelegd, bijvoorbeeld inzake sponsoring. Wij willen terug meer controle over onze wedstrijd, ook over het deelnemersveld. Het enige obstakel is de datum maar de twee voorstellen die we hebben gekregen, waarvan eentje in de Kerstvakantie, zijn voor ons goed.”

Voor Dawyndt is de Wereldbeker te groot geworden. “Zestien keer de Ronde van Vlaanderen in één en hetzelfde seizoen, daar zou op den duur ook geen volk meer naar kijken”, zegt de schepen van de kustgemeente. “Waarom zouden we veel meer betalen voor een plaats in de wereldbeker als het elders goedkoper kan en er veel meer tegenover staat? Jeugdwedstrijden, bijvoorbeeld. Daarvoor hebben we dit jaar nog zelf bijbetaald. Ja, u mag weten dat wij met de mensen van Golazo hebben gesproken. Meer dan waarschijnlijk komen we in de X20 Badkamer Trofee terecht. En ook die wedstrijden worden op televisie uitgezonden dus qua visibiliteit verandert er niets.”

De UCI is momenteel de veldritkalender voor volgend seizoen aan het uittekenen. Met Koksijde en Namen (Europees kampioenschap, red) verdwijnen er alvast twee Belgische manches. “En er zullen er nog volgen”, voorspelt Dawyndt. “Er worden te veel eisen gesteld, de wereldbeker is niet meer zoals het hoort te zijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten