Kringloopwinkel van UGent dreigt te verdwijnen: “Maar dankzij ons kan de unief besparen”

 ©  David Van Hecke

Gent -

Afgedankt meubilair van de UGent krijgt een tweede leven in de eigen kringloopwinkel van de universiteit. Alleen dreigt die te verdwijnen. De vakbonden organiseerden vrijdag een actie om de winkel en hun collega’s te steunen.

Max Dedulle

In de kringwinkel van de UGent, nabij de faculteit aan de Sterre, vind je vooral oude stoelen, tafels en andere meubels die niet meer worden gebruikt. Faculteiten of vakgroepen die minder middelen hebben, kunnen ze voor een prikje overkopen. Ook UGent-personeel en studenten kunnen er terecht.

“Maar de toekomst van de kringwinkel is onzeker”, zegt ACV-afgevaardigde Stefanie Vermeire. “Er loopt een debat over de kerntaken van de universiteit. Dat zijn onderzoek, onderwijs en dienstverlening, en zaken als de kringwinkel horen daar niet bij. Jammer, want het is een mooi, duurzaam project. Als universiteit hebben we op dit vlak een voorbeeldfunctie, en deze kringwinkel past daar perfect bij.” (lees verder onder de foto)

De vakbond kwam helpen en bracht onder meer gebak mee.  ©  David Van Hecke

Koffie en gebak

Vrijdagmiddag staken enkele vakbondsafgevaardigden van de UGent hun collega’s een hart onder de riem. Dat deden ze door te helpen, maar ook met koffie en gebak. “De universiteit wil besparen, maar dat is net wat wij doen”, zegt Nico Vermeire, die in de kringwinkel werkt. “Dankzij ons kregen al heel wat meubels een tweede leven.”

Vorige maand kwamen al zo’n 150 actievoerders op straat tegen de besparingsplannen van de Universiteit. Een nieuwe betoging van studenten en personeel staat gepland voor 23 februari.

LEES OOK:Zowat 150 actievoerders verzetten zich tegen besparingen bij UGent

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten