LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

Redactie
 • Russische grensregio meldt nieuwe beschietingen

  In de grensregio Koersk, in het westen van Rusland, zijn volgens de autoriteiten verschillende gebouwen onder vuur genomen en beschadigd. Dat meldt gouverneur Roman Starovoit. "Om 5 uur 's ochtends is het grensdorp Alexeyevka in het district Glushkovo met zware wapens beschoten", aldus de gouverneur. Drie huizen, een school en een voertuig zouden daarbij beschadigd zijn. Er vielen geen slachtoffers.

  Volgens Russische bronnen kwam de aanval uit Oekraïne. De Russische grenswachten beantwoorden het vuur, klinkt het. Oekraïne heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Rusland heeft Oekraïne al meermaals beschuldigd van aanvallen op Russisch grondgebied.
 • "Rusland heeft moeite om doelen vast te stellen"

  Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland moeite om militaire doelen op Oekraïens grondgebied vast te stellen, en worden de beschietingen daarom steeds onnauwkeuriger. Daardoor neemt de kans toe dat burgers worden getroffen. Ook de komende weken verwachten de Britten dat de nadruk bij de Russische troepen zal liggen op het gebruik van artillerie.
 • "Explosies rond Kiev en Lviv"

  Rond de Oekraïense hoofdstad Kiev en de westelijke stad Lviv, nabij de Poolse grens, zouden explosies plaatsgevonden hebben. Dat meldt persagentschap Reuters. Het is niet duidelijke of er specifieke doelwitten geviseerd werden, er zijn voorlopig ook geen berichten over (dodelijke) slachtoffers.
 • Na het Westen wil Zelenski nu ook Afrika en Azië in zijn kamp, maar daar stuit hij op een grotere uitdaging

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski breidt zijn charmeoffensief uit naar Afrika en Azië. Nadat hij eerder in westerse parlementen een vurig pleidooi hield voor sancties tegen Rusland en steun voor Oekraïne, wil hij daar nu hetzelfde recept toepassen. Lees hier meer.

   
 • Miljoenen ondervoede kinderen door droogte en oorlog in Oekraïne

  Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen kinderen in gevaar door acute ondervoeding. Volgens Unicef verslechtert de situatie met name in de Hoorn van Afrika, en neemt het aantal gevallen van ernstige ondervoeding ook in andere delen van de wereld ernstig toe. Oorzaken zijn volgens de VN-kinderorganisatie de aanhoudende droogte, de oorlog in Oekraïne, en de nasleep van de coronapandemie.

  Volgens een rapport van Unicef lijden op dit moment minstens 13,6 miljoen kinderen onder de 5 jaar aan acute ondervoeding. In de Hoorn van Afrika zal het aantal ernstig ondervoede kinderen op korte termijn stijgen van 1,7 miljoen naar 2 miljoen kinderen. Maar ook in andere regio's, zoals Zuid-Azië, zijn de cijfers zeer zorgwekkend.

  De organisatie wijst erop dat minstens 10 miljoen ernstig ondervoede kinderen geen toegang hebben tot de juiste behandeling. De kosten van de therapeutische voeding die de kinderen krijgen, nemen door de stijgende voedselprijzen toe. Daardoor lopen de levens van nog eens 600.000 kinderen gevaar, meldt Unicef. De organisatie roept regering en donoren op met extra geld te komen. "Er moet snel worden gehandeld", zegt directeur Catherine Russell. "Er is nog maar bitter weinig tijd voordat deze situatie veel en veel erger wordt."

 • Van de glitter naar de grimmigheid van de oorlog: Songfestivalwinnaars terug in Oekraïne

  De winnaars van het Eurovisiesongfestival, Kalush Orchestra, zijn terug in Oekraïne. Ze werden maandag aan de grensovergang met Polen begroet door militairen. Frontman Oleh Psiuk kreeg een boeket gele en blauwe bloemen – de kleuren van de Oekraïense vlag – en zong daarna met de bandleden een geïmproviseerde versie van hun winnende liedje Stefania.

  “Onze overwinning is heel belangrijk, vooral dit jaar. Maar het leven van zoveel mensen is nog zoveel belangrijker”, zei Psiuk in het dorp Krakovets, in de regio van Lviv. Kalush Orchestra is van plan de Eurosongtrofee te verkopen om geld in te zamelen voor de oorlogsstrategie van Oekraïne. Psiuk zei dat hij hoopte honderdduizenden dollars op te halen.

  Na hun zege kondigden de zes bandleden van Kalush Orchestra aan dat ze bij hun terugkeer in Oekraïne weer “onze plicht zullen doen”. Of ze effectief de wapens moeten opnemen, is nog niet duidelijk.

   

 • "19 burgerdoden bij Russische aanvallen in Donbas"

  Zeker negentien burgers zijn maandag om het leven gekomen bij Russische aanvallen op steden in de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Dat melden de Oekraïense autoriteiten. "Door het beschieten van Sjevjerodonetsk zijn er zeker tien doden gevallen", zegt het hoofd van de regionale regering in Loegansk, Sergej Hajdaj. In de naburige regio Donetsk kwamen nog eens negen burgers om bij Russische aanvallen, zegt Pavlo Kirilenko, hoofd van de regionale regering. Zes anderen raakten gewond. Onafhankelijke bronnen kunnen de informatie niet bevestigen.

  Volgens Oekraïense bronnen waren er maandag ook weer bombardementen in de omgeving van de westelijke grootstad Lviv. Een militaire basis in de regio Javoriv, aan de grens met Polen, zou daarbij getroffen zijn, meldt de plaatselijke legerbevelhebber Maxim Kosizkij. De voorbije jaren trainden Oekraïense soldaten met westerse instructeurs in Jaroviv.Burgemeester Andrij Sadovy zei dat er geen informatie is over raketinslagen in de stad, hij bedankte daarvoor de luchtafweer.
 • Zelenski bevestigt evacuatie soldaten uit Azovstalfabriek: "We hebben onze helden levend nodig"

  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in zijn dagelijkse videotoespraak bevestigd dat soldaten geëvacueerd zijn uit de Azovstalfabriek in Marioepol. Hij noemde het "een moeilijke dag". "Maar deze dag, zoals alle andere, is erop gericht om ons land en onze mensen te redden."
  Zelenski zei te hopen dat ze dankzij de acties van het Oekraïense leger, het internationaal comité van het Rode Kruis, en de Verenigde Naties "de levens van onze mannen zullen kunnen redden". "Onder hen zijn de zwaargewonden; ze krijgen medische hulp. Ik wil benadrukken dat Oekraïne Oekraïense helden levend nodig heeft. Dat is ons principe. Ik denk dat elke geschikte persoon die woorden zal begrijpen."

  "De operatie om de verdedigers van Marioepol te redden werd gestart door onze militaire en inlichtingenofficiers. Om de jongens naar huis te brengen, gaat het werk voort, en dit werk heeft delicaatheid nodig. En tijd." Zelenski verwees daarbij naar "diplomatische activiteit"

 • Ruim 260 soldaten geëvacueerd uit Azovstalfabriek in Marioepol

  Na een wekenlange blokkade hebben 264 Oekraïense soldaten de Azovstalfabriek verlaten, het laatste bolwerk van het Oekraïense verzet in de strategische belangrijke havenstad Marioepol. Volgens de Oekraïense viceminister van Defensie, Ganna Malyar, gaat het om 53 gewonden en 211 andere soldaten.

  Ze worden naar door Rusland bezet gebied gebracht: de gewonden zouden naar Novoazovsk overgebracht zijn voor verzorging, de andere soldaten naar Olenivka. Via een gevangenenruil kunnen ze later terugkeren, zegt de Oekraïense legerstaf op Facebook.
 • BREAKING

  Gewonde soldaten geëvacueerd uit Azovstal fabriek

  Uit de Azovstalfabriek zouden gewonde Oekraïense militairen geëvacueerd zijn onder begeleiding van pro-Russische militairen. Dat werd eerder vandaag aangekondigd door het Russische ministerie van Defensie en bevestigd door een getuige aan persagentschap Reuters.
  Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de situatie.Verwacht wordt dat de Oekraïense president Zelenski later nog zal reageren. 
  Reuters
  Reuters
 • BREAKING

  Erdogan ziet Finland en Zweden in NAVO niet zitten

  De Turkse president Erdogan ziet het niet zitten dat Finland en Zweden toetreden tot de NAVO. Dat heeft hij gezegd aan persbureau Reuters. Dat zou een groot probleem zijn, want alle lidstaten moeten hun goedkeuring geven om een nieuw land toe te laten. "Finland en Zweden moeten niet naar Turkije komen om ons te overtuigen, dat heeft geen zin", zei hij. "Wij gaan onze goedkeuring niet geven. Hoe kunnen we hen vertrouwen? Zweden is de broedplaats voor terroristische organisaties (...) We zullen niet toegeven aan het NAVO-lidmaatschap van degenen die sancties toepassen tegen Turkije."

  Zweden en Finland hadden de voorbije dagen, na jarenlange neutraliteit, te kennen gegeven dat ze een aanvraag zullen indienen om toe te treden tot de NAVO. Of Erdogan nog om te praten of te overtuigen, is maar de vraag. Want als dat niet lukt, is toetreding onmogelijk.
 • Het kost ze miljarden, maar langer blijven is geen optie: de exodus van multinationals uit Rusland gaat door

  Op een en dezelfde dag blazen twee multinationals – de Franse autobouwer Renault en de Amerikaanse fastfoodreus McDonald’s – de aftocht uit Rusland wegens de oorlog in Oekraïne. En ze zijn niet de eerste. Ondanks de miljardenverliezen die daarmee gepaard gaan, keren almaar meer bedrijven Rusland de rug toe. Hoeveel personeel wordt getroffen? En hoeveel kost het hen? Lees hier meer (+).

 • Vlaanderen gaat bekijken hoe het Wit-Russische burgerbeweging verder kan steunen

  Vlaams minister-president Jan Jambon heeft maandag in Vilnius een onderhoud gehad met de Wit-Russische opposante Svetlana Tichanovskaja, die al een tweetal jaar in Litouwen in ballingschap leeft. Hij engageerde zich er onder meer toe om te bekijken op welke manier Vlaanderen de Wit-Russische burgerbeweging, die zich verzet tegen het regime Aleksandr Loekasjenko, nog meer kan helpen.

  Nu al verleent Vlaanderen financiële steun aan een tweetal burgerbewegingen die oppositie voeren tegen het regime, maar Jambon wil indien mogelijk nog verder gaan. "Er zijn heel wat vrijwilligers uit Wit-Rusland die momenteel in Oekraïne mee tegen Rusland strijden in het reguliere leger en we hebben de vraag gekregen om onder andere medische goederen en kogelvrije vesten te sturen. Dat is iets wat we nu gaan bekijken", aldus de minister-president.

  Tichanovskaja nam in augustus 2020 deel aan de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland nadat haar echtgenoot Sergej Tichanovski zijn kandidatuur verworpen zag en in de aanloop naar die verkiezingen werd opgesloten. In het westen wordt Tichanovskaja gezien als de rechtmatige winnares van de stembusslag, ook al was het uiteindelijk toch Aleksandr Loekasjenko die de overwinning opeiste. De oppositieleidster zag zich daarna genoodzaakt om naar buurland Litouwen te vluchten.

  Het gesprek, dat "zeer open en bij momenten ontroerend" verliep - ging over de strijd van Tichanovskaja tegen het Wit-Russische regime, maar dus ook over - hoe kan het ook anders - de oorlog in Oekraïne. Zo drong de oppositieleidster er erg op aan dat Europa en de westerse landen de druk op Rusland via sancties zo hoog mogelijk houden.

  Met de ontmoeting wilde Jan Jambon, die na afloop van het gesprek duidelijk onder de indruk was, een van de belangrijkste opposanten van het Wit-Russische regime een hart onder de riem steken en tonen dat Vlaanderen de mensenrechten en de democratische principes hoog in het vaandel voert.
 • Premier Bulgarije wil twee jaar respijt inzake olieboycot Rusland

  De Bulgaarse premier Kiril Petkov wil twee jaar uitstel voor zijn land van een mogelijke boycot door de Europese Unie (EU) van Russische olie. Dat zei hij tijdens een persconferentie met zijn Nederlandse ambtgenoot Mark Rutte. De Europese Commissie wil een boycot van olie uit Rusland. Daar overleggen de EU-lidstaten al een paar weken over. Een aantal landen dat erg afhankelijk is van Russische olie wil echter respijt. Tot dusver was onduidelijk hoe lang Bulgarije uitstel wilde. De grootste dwarsligger, Hongarije, is volgens bronnen bij de EU al twee jaar uitstel aangeboden.

  Volgens Petkov heeft Bulgarije de extra tijd nodig om nieuwe infrastructuur aan te leggen. Er moet onder meer een belangrijke olieraffinaderij worden omgebouwd. Die kan op dit moment alleen Russische olie verwerken. Bulgarije is het armste land van de Europese Unie en werd vorige maand al afgesloten van Russisch aardgas.
   
 • Zeker 10 doden door Russische aanval op Severodonetsk

  Bij Russische bombardementen op de oostelijke Oekraïense stad Severodonetsk zijn zeker tien burgers om het leven gekomen, zo heeft de gouverneur van de regio Loehansk bekendgemaakt. Hevige bombardementen hebben branden in woonzones veroorzaakt. Huizen en ziekenhuizen raakten beschadigd, aldus de gouverneur, geciteerd door BBC. De stad is vrijwel helemaal omsingeld door Russische troepen.
 • "Alleen Hongarije blokkeert nog akkoord over zesde sanctiepakket"

  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag zoals verwacht nog geen akkoord kunnen bereiken over het zesde sanctiepakket tegen Rusland, met een olie-embargo als belangrijkste element. Volgens de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Kuleba, die aan de vergadering deelnam, houdt alleen Hongarije nog een akkoord tegen. De Nederlandse minister Wopke Hoekstra verwacht later deze week witte rook.

  Het zijn de ambassadeurs van de 27 EU-landen die een akkoord over nieuwe sancties tegen Rusland wegens zijn inval in Oekraïne moeten afkloppen, maar de ministers geven politieke sturing aan het overleg. De meeste lidstaten gingen meteen akkoord met het voorstel van de Europese Commissie om een verbod op de import van Russische ruwe olie én geraffineerde producten in te voeren. Maar enkele landen die voor hun bevoorradingszekerheid vrezen - Hongarije in de eerste plaats, maar ook Slovakije, Tsjechië en Bulgarije - eisen uitstel en/of compensaties.

  Na bijna twee weken van onderhandelen hebben de EU27 nog steeds geen consensus bereikt over de sancties. Ook de ministerraad leverde maandag geen akkoord op. "Er is maar één land dat het embargo blokkeert", verwees Kuleba bij zijn vertrek duidelijk naar Hongarije. "De EU moet beseffen dat haar reputatie en eenheid op het spel staan." Desondanks is Kuleba ervan overtuigd dat het importverbod er zal komen. "De vraag is alleen wanneer en welke prijs de EU daarvoor zal moeten betalen."

  De Nederlandse minister Hoekstra betreurt dat er nog steeds geen akkoord is, maar denkt dat er later deze week wel witte rook komt. "Dat is mijn hoop en verwachting", zei hij. Kuleba dringt intussen aan op een bijkomend, zevende sanctiepakket, om de druk op Rusland op te voeren en Oekraïne in staat te stellen de oorlog te winnen. Hoekstra heeft daar alvast oren naar en sluit niet uit dat ook de invoer van Russisch aardgas dan in het vizier komt.
 • Israël voert gasproductie op voor levering aan Europa

  Israël wil Europa helpen met de levering van aardgas nu Europese landen zo snel mogelijk van Russisch gas willen afstappen vanwege de oorlog in Oekraïne. Het land is bezig zijn gasproductie uit offshore velden te vergroten en denkt de komende tijd al leveringscontracten met verschillende Europese landen te kunnen tekenen. Dat meldt een functionaris van het Israëlische energieministerie.

  Israël hoopt de gasproductie de komende jaren te verdubbelen naar 40 miljard kubieke meter per jaar. Het land is bezig bestaande projecten te vergroten en werkt aan nieuwe gasvelden. Momenteel levert Israël vooral aan de eigen thuismarkt en via pijpleidingen aan Egypte en Jordanië. Het land beschikt over grote gasvoorraden voor de kust.

  Het extra gas dat geproduceerd wordt, zal voor een groot deel bestemd zijn voor export naar Europa, aldus het ministerie. Dit gas kan mogelijk via de aanleg van nieuwe pijpleidingen door de Middellandse Zee naar Griekenland of, via een kortere route, naar Turkije worden vervoerd. Ook zou vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Israël via Egypte naar Europa worden getransporteerd.
 • Denemarken, IJsland en Noorwegen bieden veiligheidsgaranties aan Finland en Zweden

  De Noordse NAVO-leden Denemarken, IJsland en Noorwegen hebben Finland en Zweden maandag veiligheidsgaranties geboden. Finland en Zweden hebben beide hun intentie kenbaar gemaakt om lid te worden van de NAVO. "Zou Finland of Zweden het slachtoffer van agressie op hun grondgebied worden voor hun opname in de NAVO, zullen wij Finland en Zweden met alle noodzakelijke middelen ondersteunen", klinkt het in een gemeenschappelijke verklaring.

  De leiders van de drie Noordse NAVO-landen verwelkomden ook de beslissing van Finland en Zweden. In hun verklaring, waarover onder meer de Amerikaanse zender CNN bericht, staat dat het om "soevereine, nationale beslissingen" gaan die in lijn liggen met het recht van beide landen "om hun eigen veiligheidsbepalingen te kiezen". "Finland en Zweden hebben het recht hun toetredingsproces te voeren zonder pogingen van inmenging van buitenaf."
 • "Evacuatie gewonde Oekraïense strijders uit Azovstalfabriek begonnen"

  Volgens het Russische ministerie van Defensie is er een akkoord om de gewonde Oekraïense troepen uit de Azovstalfabriek in Marioepol te evacueren. Dat stelt het ministerie maandag, maar van Oekraïense kant is er echter nog geen melding gemaakt over een dergelijke overeenkomst.

  Russische troepen belegeren de havenstad in het zuidoosten van Oekraïne al twee maanden. De laatste overgebleven strijders, onder wie ook eenheden van het nationalistische Azov-regiment, hebben zich in de plaatselijke staalfabriek Azovstal verschanst. Nu zou een humane corridor de gewonde strijders naar buiten moeten helpen. Volgens het Russische ministerie heerst er daarom momenteel een staakt-het-vuren zodat de gewonde Oekraïners naar een ziekenhuis in Novoazovsk gebracht kunnen worden. Die gemeente ligt ongeveer veertig kilometer verderop in het gebied van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk, waar de strijd hevig woedt tussen Russische en Oekraïense troepen.

  Volgens pro-Russische separatisten gaven maandagochtend de eerste Oekraïense troepen zich over. Ze zouden met witte vlaggen de staalfabriek hebben verlaten, maar volgens Oekraïne klopt dit niet. Bovendien heeft Kiev er altijd op gestaan dat de gewonden zouden worden overgebracht naar Oekraïens gecontroleerd gebied of naar een derde land.
 • Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken bezoekt Nederland

  De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba brengt dinsdag en woensdag een bezoek aan Nederland. Tijdens zijn bezoek spreekt hij met verschillende ministers over de toestand in Oekraïne. Onderwerpen van de gesprekken zijn de huidige situatie in Oekraïne en de manieren waarop Nederland het land steunt. Hierover gaat hij in gesprek met ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Sigrid Kaag (Financiën) en premier Mark Rutte. Daarnaast spreekt Koeleba met de ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) over de economische gevolgen van de oorlog en de manieren waarop Oekraïne minder afhankelijk kan worden van Russische energie. Op woensdag staat er ten slotte nog een gesprek gepland met minister van Defensie Kasja Ollongren en met Kamerleden die zich bezighouden met buitenlandse zaken.
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten