LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld schudden op zijn grondvesten. Volg alle ontwikkelingen hier op de voet.

Redactie
 • Nucleaire besprekingen tussen VS en Rusland uitgesteld

  Gesprekken over nucleaire ontwapening tussen Rusland en de Verenigde Staten, die deze week zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Moskou en de Amerikaanse ambassade op maandag. Ambtenaren van de twee landen zouden van 29 november tot 6 december bijeenkomen in de Egyptische hoofdstad Caïro om te praten over de hervatting van inspecties in het kader van het New START-verdrag inzake de vermindering van kernwapens, dat in maart 2020 was opgeschort vanwege de COVID-19-pandemie.

  "De eerder geplande zitting van de Bilaterale Consultatieve Commissie in het kader van het VS-Rusland Nieuw START-verdrag in Caïro (29 nov. - 6 dec.) zal op die data niet plaatsvinden", aldus het ministerie. "Het evenement wordt uitgesteld tot een latere datum."
  Het gaf geen reden, hoewel de Amerikaanse ambassade door de krant Kommersant werd geciteerd als zou de beslissing door Rusland zijn genomen.
 • Lidstaten pakken schending van Europese sancties aan

  De lidstaten van de Europese Unie hebben maandag het schenden en omzeilen van EU-sancties, bijvoorbeeld in het kader van de oorlog in Oekraïne, toegevoegd aan de lijst met EU-misdrijven. Een op het eerst zicht louter formalistische beslissing, maar wel een die ervoor moet zorgen dat Europese sancties in alle lidstaten op dezelfde manier worden afgedwongen en daardoor minder makkelijk kunnen worden omzeild.

  Sinds de Russische inval in Oekraïne nam de Europese Unie al tal van sanctiepakketten aan tegen Rusland en tegen personen en entiteiten die mee verantwoordelijk worden geacht voor de oorlog. Die sancties kwamen bovenop de maatregelen die al na de annexatie van de Krim in 2014 werden aangenomen.De Europese Unie wil het de betrokken Russen nu veel moeilijker maken om de sancties die hen werden opgelegd - de facto het bevriezen van hun tegoeden in Europa - te omzeilen. Oligarchen die eigenaar zijn van een jacht dat aan de ketting wordt gelegd doen dat bijvoorbeeld door dat naar internationale wateren te brengen. Of ze dragen de eigendomstitel van een bedrijf of andere entiteit op de sanctielijst over op een derde, niet-gesanctioneerde partij als een familielid.

  Door van het omzeilen van sancties een EU-misdrijf te maken, kunnen nu minimumvoorschriften worden goedgekeurd voor het sanctioneren van schendingen van Europese sancties. Het is aan de Europese Commissie om daar een voorstel voor een richtlijn over in te dienen.

  Alleen zware misdrijven met een grensoverschrijdende dimensie kunnen als EU-misdrijf worden erkend. Momenteel vallen enkel terrorisme, mensen­handel en seksuele uitbuiting van vrouwen en kinderen, illegale drugshandel, illegale wapen­handel, het witwassen van geld, corruptie, de vervalsing van betaal­middelen, computer­criminaliteit en georganiseerde criminaliteit daaronder. En nu dus ook het omzeilen en schenden van Europese sancties.

 • 329 kinderen vermist in Oekraïne 

  Volgens het Oekraïense Openbaar Ministerie zijn er momenteel 329 kinderen vermist in het land. Ook zouden er 12.034 gedeporteerd zijn naar Rusland. In totaal zouden er volgens Oekraïne in totaal al 440 kinderen gestorven zijn tijdens de oorlog en vielen er 851 gewonden. Het grootste aantal slachtoffers viel in de omgeving van Donetsk, Charkiv en Kiev. 
   
  Volgens het Openbaar Ministerie zouden die cijfers nog verder kunnen oplopen, aangezien het onderzoek nog niet helemaal afgerond is. het is voorlopig wel onmogelijk om de cijfers onafhankelijk te verifieren. 
 • Zelenski waarschuwt Oekraïners voor strenge winter met hevige Russische beschietingen


  Oekraïners moeten zich voorbereiden op een lange en strenge winter met hevige Russische beschietingen. Dat zei president Volodimir Zelenski zondagavond in een videoboodschap. "Zolang ze raketten hebben, zullen ze niet rusten", zei hij over de Russen.

  "Rusland probeert deze winter de koude tegen het volk te gebruiken", zei het staatshoofd over de recente gerichte aanvallen van Moskou op energiecentrales in Oekraïne. Zelenski riep zijn landgenoten op om tijdens de wintermaanden steun te verlenen aan burgers in nood. "Samen kunnen we alles doorstaan", zei hij.

 • Op terugweg uit Oekraïne supportert De Croo voor Rode Duivels

  Na een onaangekondigd bezoek aan Kiev heeft premier Alexander De Croo de wedstrijd van de Belgen tegen Marokko op het WK in Qatar gevolgd op een klein scherm in de trein die hem uit Kiev wegbracht. Ondanks de steun van de premier hebben de Rode Duivels hun tweede groepswedstrijd verloren met 0-2. 
  "Na het verlies tegen Marokko wordt de match tegen Kroatië extra belangrijk", reageerde premier na de wedstrijd. Door de kwaliteit van de verbinding haperde het beeld soms wat, wat het bij momenten extra spannend maakte. 'Heel speciale omstandigheden.' Een meegereisde fotograaf kon het tafereel vastleggen.
 • Kremlin beschuldigt Europees Parlement van Ruslandhaat

  "Ongebreidelde Russofobie en haat tegenover Rusland", dat is de reactie van Kremlin-wwoordvoerder Dmitri Peskov op de beslissing van het Europees Parlement om Rusland te brandmerken als staatssponsor van terrorisme. Volgens Peskov is er een "enorm gebrek aan professionaliteit" in het Europees Parlement. De parlementsleden laten zich leiden door emoties. De resolutie is juridisch niet bindend en Moskou neemt de veroordeling dan ook "niet ten harte", zegt hij.
  De Europese wetgeving heeft nog geen categorie of lijst voor staten die terrorisme ondersteunen. De EU vraagt in de resolutie dan ook om een nieuw juridisch instrument op te richten. Europa vraagt ook om de betrekkingen met Rusland nog verder te beperken en om nog meer sancties op te leggen, zoals een embargo op Russische diamanten. De tekst heeft geen rechtstreeks effect, maar heeft wel een grote symbolische en politieke waarde in de context van de oorlog in Oekraïne.
 • Bijna overal weer stroom in Kiev

  Vier dagen na de hevige Russische aanvallen op Oekraïne, is er bijna overal in de hoofdstad Kiev weer stroom. Dat meldt de militaire administratie via berichtendienst Telegram. De herstelwerkzaamheden aan het elektriciteitsnet zitten in de laatste fase, maar vanwege de hoge belasting van het netwerk kunnen er toch nog onderbrekingen voorkomen. Sinds zondagochtend zijn de stroom-, water en warmtevoorziening en het mobiele netwerk zo goed als volledig hersteld, aldus de administratie.

  President Volodimir Zelenski heeft onlangs nog ongewoon sterk uitgehaald naar Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kiev vanwege de stroomonderbrekingen, omdat die de situatie niet ernstig zou nemen. Klitsjko waarschuwde dan weer voor politieke onenigheid en riep op tot solidariteit. Hij verzekerde aan het Duitse boulevardblad Bild am Sonntag dat de herstelwerkzaamheden aan het stroomnet "in recordtempo" gebeuren. 

  Rusland bestookte woensdag met tientallen raketten en kruisraketten de energie-infrastructuur van het land en richtte zware schade aan. Ook in veel andere delen van het land zaten mensen zonder stroom, terwijl de temperaturen onder het vriespunt zakken.  In Cherson, waar volgens de autoriteiten zaterdag bij massale aanvallen nog een dode en twee gewonden vielen, heeft vijf procent van de bevolking weer verlichting en is een ziekenhuis weer aangesloten aan het stroomnet.
 • Britse inlichtingendiensten: "Russische doorbraak in Donetsk is onwaarschijnlijk"

  In een dagelijkse update over de oorlog in Oekraïne, melden de Britse inlichtingendiensten dat het stokt aan het front in de provincie Donetsk. In zuid-centrale regio's van de provincie wordt zwaar gevochten. Beide strijdende partijen tekenen hevige verliezen op. Bij de Russen worden vooral verliezen opgetekend in het marinekorps.

  Volgens de Britten wil Rusland de zuid-centrale regio's in Donetsk gebruiken als uitvalsbasis voor een offensief richting het noorden, om zo heel de oblast te bezetten. Toch zien de Britten daarin Rusland nog niet meteen slagen. "Rusland kan onvoldoende getrainde manschappen naar de regio sturen om een doorbraak te forceren." Een doorbraak wordt dan ook als "onwaarschijnlijk" omschreven.
 • Kiev vreest voor koude winterdag

  In Kiev gaat het zondag sneeuwen en zakt de temperatuur overdag ook tot onder het vriespunt. Er werden al temperaturen van -4 graden vastgesteld. Miljoenen inwoners zitten zonder elektriciteit en verwarming na de hevige Russische bombardementen van de afgelopen weken. Volgens energieproducent Ukrenergo zal het vandaag slechts drie kwart van de vraag aankunnen.

  President Volodimir Zelenski heeft in een nachtelijke speech aangekondigd dat er daarom bewust stroomonderbrekingen zullen wordengehouden in Kiev. Hij roept burgers ook op om zuinig te zijn met hun energie. "Anders moeten we naar de avond toe meer stroomonderbrekingen doorvoeren dan voorzien."
 • Belgische vereniging brengt 15 ton materiaal naar Oekraïens ziekenhuis

  De Belgische vereniging 'Convoi de la solidarité Belgique' ('Solidariteitskonvooi België') heeft meer dan 15 ton medisch materiaal geschonken aan een ziekenhuis in Ljoebasjivka, in het centrum van het door Rusland binnengevallen Oekraïne. Een Oekraïense vrachtwagenchauffeur en verscheidene vrijwilligers van het ziekenhuis van Ljoebasjivka kwamen de goederen zaterdag ophalen in de Oekraïense stad Oeman. Het gaat onder meer om bedden, bijzettafels, hechtdraden, apparatuur voor operatiekamers, infusen en medicijnen.

  Ljoebasjivka ligt vrij centraal in Oekraïne, op iets meer dan 150 kilometer ten noorden van de havenstad Odessa. "Er was een nood in Ljoebasjivka, dat zich op een strategisch kruispunt bevindt tussen Kiev en Odessa", zei Jonathan Nouichi, voorzitter van de Luikse vzw Convoi de la solidarité Belgique. "We zitten achter de frontlinie." Zondag trekken de Belgen door naar de stad Kryvy Rih, waar ze generatoren zullen leveren. Het is al de achtste keer dat Convoi de la solidarité Belgique naar Oekraïne is getrokken om humanitaire hulp te leveren.
 • De Croo en Lahbib wonen herdenking grote hongersnood in Oekraïne bij

  Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hebben zaterdagnamiddag in Kiev een herdenkingsceremonie bijgewoond voor de slachtoffers van de grote hongersnood in de jaren '30 in Oekraïne, de 'Holodomor'. In aanwezigheid van de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben ze een minuut stilte in acht genomen en kaarsen aangestoken.
  De Oekraïense term 'Holodomor' verwijst naar de uitroeiing door uithongering van boeren in 1932 en 1933 door het Sovjetregime. Volgens schattingen van historici kwamen daarbij enkele miljoenen mensen om het leven. Het geldt als een van de grootste rampen in de geschiedenis van Oekraïne. De laatste zaterdag van november is de jaarlijkse herdenkingsdag. Volgens Kiev staat de Holodomor synoniem voor genocide, georchestreerd door Stalin. Rusland houdt dan weer vol dat de massale sterfgevallen te wijten zijn aan 'misoogsten'. 
  In de verwoeste stad Marioepol, die in mei werd veroverd door het Russische leger na een wekenlange belegering en massale beschietingen, hebben de Russische bezetters een monument voor slachtoffers van de Holodomor verwijderd.
 • Deze beelden tonen hoe Poetin zijn greep op zijn bondgenoten steeds meer verliest

  Een pijnlijk moment voor de Russische president Vladimir Poetin op een top met zes voormalige Sovjetstaten: de premier van Armenië, traditioneel een bondgenoot van Rusland, nam voor de ogen van de verzamelde wereldpers letterlijk afstand van Poetin.

 • Duitsland geeft duidelijke boodschap aan Poetin met erkenning van Stalins genocide, en de timing is geen toeval

  Een grote meerderheid van het Duitse parlement wil de Oekraïense hongersnood onder Stalin erkennen als genocide. Begin jaren 30 kwamen meer dan 3 miljoen Oekraïners om van de honger. De timing is niet toevallig. Waarom doet Duitsland dit nu? En hoe zal Rusland reageren?

  Lees hier meer (+)

  Op de laatste zaterdag van november herdenkt Oekraïne de Holodomor. (Foto: REUTERS)
 • Minister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland plots overleden

  De minister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland, Vladimir Makej, is onverwachts overleden, meldde staatspersbureau Belta zaterdag. De 64-jarige Makej bekleedde zijn functie sinds 2012.

  Eerder deze week woonde Makej in Armenië een conferentie bij van de veiligheidsorganisatie CSTO, een militaire alliantie van voormalige sovjetrepublieken. Hij zou maandag een ontmoeting hebben met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Moskou liet weten geschokt te zijn door Makejs dood en kondigde een condoleancebericht aan.

  Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen en de daaropvolgende massale antiregeringsprotesten in 2020 was Makej betrokken bij initiatieven om de betrekkingen tussen Wit-Rusland en het Westen te verbeteren en spuide hij kritiek op Rusland. Toen de protesten tegen het regime van president Aleksandr Loekasjenko begonnen, veranderde hij van standpunt en beschuldigde westerse landen van het opruien van betogers. 

 • Rusland en Oekraïne ruilen krijgsgevangenen

  Rusland en Oekraïne hebben zaterdag krijgsgevangenen geruild. Rusland meldt dat negen Russische soldaten zijn vrijgelaten. Volgens Oekraïne heeft Rusland twaalf Oekraïense soldaten vrijgelaten. "Op 26 november zijn negen soldaten die vastzaten en het risico liepen dood te gaan, vrijgelaten uit gebieden die worden gecontroleerd door het regime in Kiev", aldus het Russische ministerie van Defensie.De Oekraïense stafchef van president Volodimir Zelenski schreef op Twitter over de ruil. "We zijn erin geslaagd twaalf gevangenen te bevrijden."

  De ruil was volgens bronnen onderdeel van afspraken over de export van ammoniak. Russische ammoniak werd voor de oorlog via een Oekraïense pijpleiding geëxporteerd, maar sinds de invasie is dit transport grotendeels stil komen te liggen. Oekraïne was bereid in te stemmen met het hervatten van de export als er ook een gevangenenruil zou plaatsvinden. Of de uitvoer van ammoniak ook echt wordt hervat, is nog niet bekend.

 • Oekraïne begint voedselprogramma voor landen in Afrika en Azië

  Oekraïne heeft zaterdag een internationale top georganiseerd over voedselzekerheid in de wereld. President Volodimir Zelenski kondigde daar een nieuw humanitair programma aan voor Afrikaanse en Aziatische landen waar tekorten dreigen: 'Graan uit Oekraïne: Moed Voedt de Planeet'.

  Zelenski wil meer graan en andere agrarische producten sturen naar de armste landen van Afrika en Azië. Hij noemde onder andere Ethiopië, Soedan, Congo en Jemen. Oekraïne heeft al 150 miljoen dollar opgehaald om de graantransporten mogelijk te maken en het initiatief heeft de steun van zo'n twintig landen.

  Op de top waren onder anderen de premiers van België, Polen en Litouwen aanwezig. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron hielden toespraken via een videoverbinding.

  Zelenski kondigde het nieuwe voedselprogramma aan op een dag dat Oekraïne de hongersnood uit de jaren 30 herdenkt, de Holodomor. Hij maakte een vergelijking tussen de door Stalin gecreëerde honger van toen en de huidige "genocidale" oorlog met Rusland. "We mogen nooit aanvaarden dat deze oorlog miljoenen mensen in hongersnood zou duwen." Door de oorlog kwam de graanexport uit Oekraïne maanden stil te liggen, maar die kon hervat worden na een deal met Rusland in de zomer, die recent verlengd werd. 

 • België trekt 10 miljoen euro uit voor graantransporten vanuit Oekraïense havens

  België trekt 10 miljoen euro uit voor de financiering van graantransporten vanuit Oekraïense havens naar derde landen in het zuiden. Ons land is zo een van de eerste om in het 'Grain from Ukraine'-initiatief van de Oekraïense president Volodimir Zelenski te stappen. Zelenski had het initiatief om met een 'coalition of the willing' de graantransporten naar het zuiden te financieren, aangekondigd in een videotoespraak voor de G20-top in Bali. "Oekraïne is en blijft een garantie voor de voedselzekerheid in de wereld", aldus de Oekraïense president zaterdag op een persconferentie na een eerste internationale top om het Oekraïense initiatief op te starten. Volgens Zelenski gaat het om een antwoord op "de dreiging van Rusland". 

  Bedoeling is om naar verluidt minstens 5 miljoen ton graan te verschepen tegen de zomer van volgend jaar. Het Wereldvoedselprogramma is partner van het initiatief. 
 • Nog 130.000 mensen zonder stroom in Kiev

  Na de zware Russische aanvallen van eerder deze week zitten zaterdagvoormiddag nog 130.000 mensen in de Oekraïense hoofdstad Kiev zonder stroom. Dat maakt de militaire vertegenwoordiging in de stad bekend. Binnen dit en 24 uur moeten de nodige herstellingen rond zijn, en dan moeten ook de verwarmingssystemen weer werken. In Kiev schommelt de temperatuur dezer dagen rond het vriespunt. De watervoorziening is wel al hersteld, klinkt het.

  Moskou vuurde woensdag tientallen raketten af op de Oekraïense energie-infrastructuur, en richtte zo zware schade aan. Ook op andere plaatsen viel de elektriciteits-, water- en warmtevoorziening uit. 
 • De Croo en Lahbib ontmoeten Zelenski

  Premier Alexander De Croo (Open VLD)  en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) hebben zaterdag in Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoet. De Croo en Zelenski hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend, waarin België toetreedt tot een initiatief om graantransporten uit Oekraïense havens naar het zuiden te financieren.

  Zelenski bedankte De Croo en België voor de steun die ons land aan Oekraïne heeft geleverd. "Onze onderhandelingen en samenwerkingen zijn heel vruchtbaar en in elkaars belang", aldus de Oekraïense president. De president merkte ook op dat het bezoek van de Belgische regeringsleider op een "heel speciale dag" komt, namelijk de herdenking van de miljoenen slachtoffers van de grote hongersnood in Oekraïne in 1932 en 1933, de 'Holodomor' in het Oekraïens. Kiev beschouwt die hongersnood als een genocide door het regime van Stalin. 

  Zelenski beschuldigde Rusland ervan nu opnieuw doelbewust een hongersnood te veroorzaken. "We doen met onze partners er alles aan om dit te verhelpen", zei hij. Zelenski verwees naar het 'Grain from Ukraine'-initiatief om graantransporten te financieren, vanuit Oekraïense havens naar het zuiden. België is volgens hem het eerste land dat zich bij dit initiatief aansluit. "We zijn blij dat we hier deel van uitmaken", zei De Croo daarover. "Dit helpt dat sommige landen niet in een hongersnood verzeilen, maar helpt ook de Oekraïense economie."

  Zelenski had De Croo ook op de hoogte gebracht van de staat van het Oekraïense energiesysteem, na de recente Russische raketaanvallen. "We zien Rusland zich richten op uw bevolking en de energie-infrastructuur, om uw volk in het donker en de koude te zetten", aldus de Belgische premier. "Vandaag, op dit moeilijke moment, is het dan ook belangrijk om hier te zijn." De premier ging ook nog in op de verschillende vormen van steun die België al aan Oekraïne heeft geboden, zoals generatoren, maar ook brandstof, machinegeweren en artillerie. "We zullen de steun voortzetten zolang dat nodig is, en alles doen wat nodig is", zei hij ook.
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten