Lucinda Brand pakt in Gavere al 19de zege van het seizoen

 

 ©  BELGA

Lucinda Brand heeft zaterdag ook de cross in Gavere gewonnen. Voor de Nederlandse was het al de 19de zege van het veldritseizoen. Haar landgenotes Annemarie Worst en Denise Betsema werden tweede en derde. De Britse Zoe Bäckstedt werd vierde voor de Nederlandse Aniek van Alphen. Beste Belgische was Marion Norbert Riberolle op een 10e plaats.

Wim Conings

Lucinda Brand totaliseerde 101 punten en is eindlaureate van het regelmatigheidscriterium. Denise Betsema werd tweede in het eindklassement van de Superprestige en derde is Annemarie Worst.

Het was de wereldkampioene bij de junioren, Zoe Bäckstedt, die als eerste het veld mocht intrekken. Achter de Britse volgden onder andere Annemarie Worst en Lucinda Brand. Bij de start liep het compleet mis voor Maïté Barthels, Famke Van Waterschoot en de Britse Anna Kay. Dit drietal sloeg immers tegen de vlakte op zoek naar een goede plaats in het pak. Annemarie Worst nam het commando van Zoe Bäckstedt al snel over. Denise Betsema repte zich ook naar voor net als Manon Bakker en Aniek van Alphen.

Na 5 minuten ging Lucinda Brand, leidster in de Superprestige, versnellen en ze sloeg meteen een kloof op de rest. De Europese kampioene begon met 8 seconden voorsprong aan de tweede ronde voor het drietal Denise Betsema, Annemarie Worst en Zoe Bäckstedt. Aniek van Alphen volgde op 12 seconden, Manon Bakker op 19 seconden. Bäckstedt kreeg wat verderop het lastig en moest haar metgezellen laten rijden. Halfcross peddelde Lucinda Brand rustig verder rond aan de leiding. Betsema en Worst volgden op 25 seconden. Bäckstedt moest al 35 seconden goed maken.

Achter Brand werd er fel strijd geleverd voor de dichtste ereplaats. De Europese kampioene kwam niet meer in de problemen en kon zo haar 19e overwinning van het seizoen boeken. In de slotronde ging Annemarie Worst aanvallen en ze werd zo tweede in de uitslag. Denise Betsema vervolledigde het podium.

Eerder op de dag was David Haverdings de sterkste bij de junioren. De Nederlander haalde het ruim afgescheiden van Yordi Corsus en Aaron Dockx.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten