“Gavere winnen spreekt tot de verbeelding”

Ijzersterke Lars van der Haar voert nummertje op in Gavere, Eli Iserbyt eindwinnaar van Superprestige

 ©  BELGA

Lars van der Haar (Trek Baloise Lions) heeft de Superprestige-manche in Gavere gewonnen na een mooie solo. Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) is eindwinnaar van de Superprestige.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK. Lucinda Brand pakt in Gavere al 19de zege van het seizoen

De Superprestige was voor de start in Gavere nog behoorlijk spannend: Eli Iserbyt ging deze laatste manche in met vier puntjes voorsprong op Toon Aerts. De Trek Baloise Lion startte het beste, maar sukkelde in de eerste beklimming richting het kasteel en moest toezien hoe zijn concurrent het initiatief nam. Iserbyt speelde het nadien slim. Hij liet zijn ploegmakker Toon Vandenbosch op de aankomststrook wegrijden om zo Aerts onder druk te zetten. Vandenbosch zou immers kostbare punten kunnen wegkapen.

Het gevaar werd al snel geneutraliseerd, waardoor de kopgroep groeide tot zeven renners. In de derde ronde trok Lars van der Haar stevig van leer. De Europees kampioen zette Iserbyt zo hard onder druk dat de West-Vlaming onderuit ging in één van de afdalingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een penibel moment voor de leider in de Superprestige, want die moest plots een scheve situatie rechtzetten. Iserbyt toonde echter weerbaarheid en vocht zich al snel terug in het wiel van Aerts. Van der Haar zette zo veel druk dat zijn ploegmakker Aerts de rekening betaalde, terwijl Iserbyt wél kon aansluiten. De Nederlander stak halfweg koers een nieuwe fusée aan op de beklimming richting kasteel.

Iserbyt spartelde even tegen, maar kraakte toch in de vijfde ronde. Van der Haar, die zijn crossseizoen dit weekend afrondt om een knieoperatie te ondergaan, zette zijn solo ongenaakbaar verder. De strijd voor plaats twee werd een duel tussen Iserbyt, Aerts en Michael Vanthourenhout.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Haar kon uitgebreid vieren, en dankzij de opgave van Laurens Sweeck dook hij nog mee op het eindpodium van de Superprestige als derde. De twee protagonisten voor de eindzege, Iserbyt en Aerts, maakten de rest van het podium uit: eindwinnaar Iserbyt op twee, Aerts op drie.

“Gavere spreekt tot de verbeelding”

Na het Europees kampioenschap, de wereldbekercross in Tabor en het Nederlands kampioenschap veldrijden was het zijn vierde zege van het seizoen.

“Ik voelde me van bij de start heel goed. Uiteindelijk werd het een fikse en lange duurtraining”, vertelt de 30-jarige Nederlander. “Ik kon met de eersten het veld in. Op een gegeven moment voerde ik het tempo op. Ik ging voor winst en desnoods kon ik op die manier de wedstrijd hard maken voor Toon Aerts. Blijkbaar paste men achter mij en zo sloeg ik al snel een mooie kloof.”

“Dit was een uitgave waarin we niet echt van fiets hoefden te wisselen. Normaal wordt deze cross eerder op het seizoen gereden. Steevast ligt het er hier dan zwaar en modderig bij. Vandaag dus niet en dat speelde in mijn voordeel.”

Gavere is een klassieker in het veldrijden. “Gavere winnen, spreekt tot de verbeelding. Dit is ook de eerste Superprestigecross die ik win in mijn hele loopbaan. Als dat dan Gavere is, ben ik daar bijzonder blij mee.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten