Viktor Orban hint voor het eerst op Hongaars vertrek uit Europese Unie

 ©  Bernd von Jutrczenka/dpa

De Hongaarse eerste minister Viktor Orban heeft zaterdagavond, tijdens een toespraak voor aanhangers, voor het eerst gehint op een mogelijk vertrek van Hongarije uit de Europese Unie (EU). Volgens de rechtse nationalistische politicus voert de EU “een heilige oorlog, een jihad” onder het mom van de rechtsstaat. Europa moet “tolerant” zijn ten aanzien van Hongarije, anders kunnen Brussel en Boedapest niet langer hetzelfde pad bewandelen, zei Orban.

Bron: BELGA

Het is wellicht geen toeval dat Orban zijn uitspraak deed enkele dagen voor het Europees Hof van Justitie zich woensdagochtend uitspreekt over het nieuwe rechtsstaatmechanisme van de EU, in een zaak die Hongarije en Polen aanhangig hebben gemaakt. Volgens het mechanisme kunnen EU-landen die de principes van de rechtsstaat met de voeten treden, minder Europese subsidies krijgen. 

Volgens Orban moet de Europese Unie verenigd blijven, ondanks de “culturele vervreemding” die volgens hem ontstaan is. “Verdraagzaamheid is de enige oplossing. Alleen zo kunnen we op het gezamenlijke pad blijven”, zei hij.

EU-lidmaatschap wordt verdedigd door bijna 80 procent van de Hongaarse bevolking. Het is niet de eerste keer dat Orban felle kritiek uit op “de bureaucraten in Brussel”, maar hij heeft er nog nooit mee gedreigd de deur van de EU achter zich toe te trekken. Op 3 april verkiezen de Hongaren een nieuw parlement. Orbans Fidesz is met de verenigde oppositie verwikkeld in een nek-aan-nekrace.

Het arrest van het EU-Hof over het Europese rechtsstaatmechanisme wordt zaterdag rechtstreeks uitgezonden via streaming.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten