Dubbelslag voor Nairo Quintana tijdens pittige slotrit in Tour de la Provence, Ilan Van Wilder wordt knap vijfde

In de grote rondes zien we hem al even niet meer bovenaan staan, maar Nairo Quintana heeft nu wel een mooie zege in Frankrijk beet. De intussen 32-jarige Colombiaan was de beste in de pittige slotrit van de Tour de la Provence, met aankomst op de Montagne de Lure. Quintana verzekerde zich meteen ook van de eindzege in de vierdaagse ronde. Ilan Van Wilder was een heel fraaie nummer vijf.

Sam Varewyck

Filippo Ganna ging als leider de slotdag in, maar zou de Italiaan kunnen standhouden tijdens de lastige slotklim van Montagne de Lure? Ganna liet tijdens de Giro in 2020 zien dat hij in zijn beste vorm wel een aardig potje kan klimmen - maar of hij dat zondag kon herhalen, was nog maar de vraag.

Vijf avonturiers, waaronder opnieuw de schijnbaar onvermoeibare Alexis Gougeard, trokken al vroeg op pad. Daarbij was ook Luke Rowe, een teamgenoot van Ganna. Veel haalde het niet uit: de leiders werden ruim op tijd weer opgeraapt en Ganna werd op Montagne de Lure onder druk gezet. En toen ene Nairo Quintana op zo’n 4 kilometer van de top ten aanval trok, werd al snel duidelijk dat eindwinst moeilijk zou gaan worden.

Spartelende Alaphilippe

Quintana werd aanvankelijk gepareerd door wereldkampioen Julian Alaphilippe, die ongeveer een halve minuut voorsprong had op de kleine Colombiaan. Maar toen Quintana opnieuw aanviel, had de man in de regenboogtrui geen antwoord in huis. Ilan Van Wilder, de ploeggenoot van Alaphilippe bij Quick-Step Alpha Vinyl, deed er nog alles aan om zijn kopman te helpen. Zonder resultaat: Quintana won met ruim een halve minuut voorsprong, terwijl Alaphilippe finaal kraakte. Van Wilder werd zelfs nog knap vijfde achter Mattias Skjelmose, Matteo Jorgenson en Ivan Sosa (de eindwinnaar van vorig jaar, red.), maar wel voor kopman Alaphilippe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Quintana is na zijn nummertje op de Montagne de Lure meteen ook eindwinnaar van de Tour de la Provence. Alaphilippe sluit af als tweede op 27 tellen van de Colombiaan, Ilan Van Wilder eindigt als nummer zes van het klassement. Voor Quintana is het overigens al zijn tweede eindzege in deze rittenkoers die pas sinds 2016 bestaat: de Colombiaan was ook in 2020 al de beste.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt