Drukte in Brussel door ‘Vrijheidskonvooi’ blijft uit: “Actievoerders haakten af omdat ze dachten dat het een flop zou worden”

© Reuters

Van een overrompeling van voortuigen die een ‘Vrijheidskonvooi’ willen vormen is er voorlopig nog geen sprake in Brussel. De files rond de stad, die worden vooral gecreëerd door de politie en parking C waar de voortuigen gevraagd worden te parkeren, die staat er volgens onze reporter ter plaatse desolaat bij.

Annelies Baeten, Silke Remmery, Laurence Torck

Zondagavond sijpelden al enkele voertuigen parking C op Brussels Expo binnen, maar het bleef beperkt tot tientallen campingcars en enkele auto’s. Ook maandagochtend stond de parking er eerder desolaat bij. En tot parking C geraken, verliep zelfs zeer vlotjes. De enige file, die werd door de politie zelf gecreëerd omdat op de E40 een kleine filterblokkade is om Brussel binnen te geraken. Nochtans verwacht de federale politie zo’n 500 tot 600 mensen. Maar grote trucks of camions zijn er voorlopig nog nergens te bespeuren.

“Toen we onderweg waren, hadden al enkele actievoerders afgehaakt omdat ze dachten dat het een flop zou worden”, vertelt Pleuni Van Deutekom, die zaterdag om 5 uur ’s ochtends vanuit Drente in Nederland vertrokken is om deel te nemen aan het ‘konvooi van de vrijheid’. Ook de Franse Maryline S. (68) vreest dat deze betoging niet zal worden waar aanvankelijk op gehoopt werd: “We weten niet wat het plan is, er lijkt eigenlijk geen concreet plan te zijn.”

De burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS), gaf vanochtend al aan op Radio 1 dat het feit dat er geen concreet plan of leiderschap is, de situatie zeer uitzonderlijk maakt: “Er is geen aanvraag ingediend en er is ook geen toelating gegeven. We gaan dus zien wat er gebeurt, maar dit is een speciaal geval: we kunnen niet onderhandelen omdat er geen echte leider is”. En dus is er ook niemand die de betoging echt aanstuurt.

LEES OOK. Waarom de politie blokkades opwerpt om een blokkade te voorkomen: “Hier waarschuwen we al dagen voor”

(lees verder onder de foto)

Pleuni kwam samen met haar hond naar Brussel afgezakt voor de betoging ©  Ivan Put

Intussen zouden wel al wat actievoerders te voet vertrokken zijn richting het centrum, maar van de gevreesde overrompeling is er dus voorlopig nog geen sprake. Sterker nog, het verkeer in Brussel lijkt wel rustiger dan ooit. Het lijkt erop dat veel mensen geluisterd hebben naar de oproep van de politie om weg te blijven uit de hoofdstad. Dat blijkt ook uit berichten op sociale media. Zo geven enkele mensen aan nog nooit zo snel op het werk geraakt te zijn als vandaag.

“Discreet grens oversteken”

Ook aan de Frans-Belgische grens viel het vanochtend goed mee. Op de parking van Auchan in Faches-Thumesnil - zondag nog het verzamelpunt voor honderden campers en personenwagens - vertrokken de laatste groepjes van 10 a 20 personen iets na 9 uur maandagochtend richting Brussel. Zonder luid getoeter, vlaggen of affiches op de wagens. Vlak voor ze in konvooi van enkele wagens vertrokken, vlogen die in de koffer. “Die hebben we weggedaan om discreet de grens over te steken”, zegt Guy, een gepensioneerde man uit de buurt van Nantes die deelneemt aan het konvooi om te protesteren tegen de discriminerende coronamaatregelen. “We vrezen niet voor de politie die controleert aan de grens. We gaan rustig richting Brussel.”

Volgens onze reporter ter plaatse was er omstreeks 10.30 uur aan de grens ook geen controle meer te zien in de buurt van de E17.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten