Elke dag valentijn? Probeer eens micro-dating, maar let op voor één valkuil: “Niets zo onromantisch als dat”

© Shutterstock

Maak je geen zorgen als je het te druk hebt met je job, het huishouden of het gezin, daten hoeft niet nóg een punt op je to-dolijst te zijn. Probeer eens de nieuwste trend: micro-dating. Je ruilt die tien minuutjes op je gsm in voor qualitytime met je partner, maar je moet wel opletten voor één grote valkuil.

Lai-Wah Chong

Valentijnsdag is dé uitgewezen dag voor koppels om romantisch op date te gaan. Op restaurant met z’n tweetjes, een gezellig diner bij kaarslicht thuis of zelfs een nachtje op hotel. Alles om de liefde op die ene speciale dag te vieren. Maar wat doe je op de overige 364 dagen van het jaar? Elke dag, week of zelfs maand een avondvullende date plannen samen is niet altijd evident. Wil je toch dat valentijnsgevoel vasthouden? Probeer dan eens elke dag samen op micro-date te gaan. “Maar pas op dat het ook geen taak wordt”, zegt relatie-experte Rika Ponnet.

Wat is micro-dating juist?

Tijdens een micro-date maken jullie ongeveer tien minuten tijd voor elkaar. Om samen iets leuks te doen, over je dag te vertellen, om te vertellen waarom je elkaar graag ziet of te delen waar je dankbaar voor bent. Zorg ervoor dat er in de tien minuten geen onderbrekingen zijn en dat er niet wordt gemultitaskt: geef elkaar je onverdeelde aandacht. Er mogen geen problemen worden opgelost. De focus moet op plezier liggen.

Toch vinden koppels het soms lastig om tijd voor elkaar te maken. “Dat je geen tijd voor elkaar kan vrijmaken, is onzin”, stelt Ponnet. “Als je geen tien minuten hebt voor de relatie, dan heb je geen relatie. We brengen vier uur per dag online door. En dan zeggen dat je er geen tijd voor hebt ... Gewoon in het passeren kan je even vragen: Hoe was je dag, schat?, of ’s avonds in bed bijvoorbeeld. Maar om daar nu effectief minuten voor te gaan plannen om apart te gaan zitten, dan wordt het een taak.”

Samen de kleine momentjes pakken

“Een dieet van af en toe een uitspatting werkt niet. De beste manier om iets gezond te houden is om er dagelijks aandacht aan te schenken”, zegt Ponnet. “Dat is heel versterkend voor een relatie. Mensen denken altijd dat het gevoel van verbondenheid zit in heel grote momenten, zoals op Valentijnsdag. Een hele avond samen inplannen met bloemen en pralines is allemaal oké, maar het levendig houden van een relatie zit veel meer in de dagelijkse afstemming op elkaar. Dat hoeft geen uren qualitytime met elkaar te zijn, want dat lukt lang niet altijd. En wanneer je het gevoel krijgt dat het moet, word je al moe op voorhand. Wat wél belangrijk is, is dat je dagelijks een soort van afstemmingsmoment samen hebt. Wanneer koppels elkaar oprechte en gemeende vragen stellen over hoe het gaat en hoe de dag was, geven ze elkaar het gevoel dat er echt tijd en ruimte voor de ander wordt vrijgemaakt. Kom dan niet direct met eventuele oplossingen of ideeën hoe de ander iets moet aanpakken, maar luister enkel naar de ander. Je partner heeft dan het gevoel even helemaal centraal en op de eerste plaats te staan. Dat is heel belangrijk. Je kunt daar tijdslimieten van tien minuten op kleven, maar dat vind ik onnodig. Het gaat erover dat de intentie er is om dagelijks dat soort momentjes samen te pakken. Dat kan soms zijn dat je een uur aan het praten bent, en op andere momenten voel je direct dat jullie samen oké zijn. Dat vergt geen inspanning en je krijgt daar zó veel voor terug in de vorm van dankbaarheid, het gevoel dat alles goed zit tussen jullie, acceptatie, rust ... Al die aspecten maken dat de sfeer in de relatie goed blijft.”

Ideeën om samen tien minuutjes op date te gaan

  • Nog een paar minuutjes over voor je die vergadering ingaat? Stuur elkaar lieve berichtjes en vraag hoe de dag van je lief verloopt. Of zeg dat je je verheugt hem of haar vanavond terug te zien.
  • Samen aan het telewerken en de kindjes naar school? Plan dan een gezamenlijke lunch in, stap even weg van je scherm en ga effectief aan de eettafel zitten.
  • Ook samen koken kan je zien als een minidate. Babbel met elkaar tussen het snijden van de groentjes en het roeren in de potten door.
  • Zet jullie favoriete muziek op en ga dansen in de living.
  • Maak samen een wandeling na het eten om de dag door te spreken.
  • Blijf wat langer in bed liggen, of ga er juist iets vroeger in en kruip lekker tegen elkaar aan.

Wat je ook samen doet, pas op dat de spontaniteit niet verloren gaat in de momentjes samen. “Vul je momenten vooral zelf in op de wijze die voor jullie als koppel werkt”, tipt Ponnet. “Niets zo onromantisch als plannen om naar de sterren te gaan kijken, bijvoorbeeld. Doe het vooral niet geforceerd. Wees creatief en maak er iets van wat van jullie beiden is om de verbinding levendig te houden. Het mooiste cadeau dat je aan de ander kan geven, is een gemeende interesse in de ander. Dat kan op elk moment van de dag en hoeft niet gepland te worden.”

Dit stuk verscheen voor het eerst op maandag 14 februari 2022.

Aangeboden door onze partners