Meer dan 100 huiszoekingen, en in ons land alleen al 30 arrestaties: België is spil van grootschalige Europese antidrugsoperatie

 ©  fedpol

Dinsdagochtend vielen honderden politieagenten binnen in tientallen woningen om een internationaal vertakte drugsbende te ontmantelen. In ons land zijn dertig personen aangehouden, in andere Europese landen gaat het om een tiental aanhoudingen. De actie kwam er dankzij het ontgrendelen van het versleutelde Sky ECC-communicatiesysteem, waar het criminele milieu jarenlang mee werkte.

yb, aba, me

Het zwaartepunt van de politieoperatie in ons land ligt in en rond Brussel, maar ook in Antwerpen en in het Luikse voerden de speurders alles samen 49 huiszoekingen uit. In Brussel gaat het om dertig huiszoekingen, onder meer in elf woningen in de beruchte wijk Peterbos. In het arrondissement Antwerpen werden zeventien huiszoekingen uitgevoerd, in Sint-Pieters-Leeuw en in Sint-Niklaas telkens één. In totaal werden in ons land dertig personen aangehouden. Zij worden momenteel ondervraagd door de Brusselse federale gerechtelijke politie en zullen binnen 48 uur worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter die met de zaak belast is.

Tegelijkertijd vonden ook in verscheidene ons omringende landen, zoals Duitsland, Nederland en Italië, tientallen invallen plaats bij vermoedelijke leden van het internationale drugsnetwerk. Ook in het buitenland zijn voorlopig een tiental aanhoudingen verricht.

(lees verder onder de foto)

De federale politie gaf beelden vrij van de actie dinsdag. ©  fedpol

Cash en cocaïne

Tijdens de huiszoekingen troffen agenten heel wat cash en een aanzienlijke hoeveelheid drugs – voornamelijk cocaïne – aan. Volgens de politie is de operatie zonder incidenten verlopen, “dankzij de medewerking van de hele geïntegreerde politie”, klinkt het in een persbericht.

LEES OOK. Versleutelde telefoons tonen speurders weg naar miljoenenbuit aan cocaïne en vernuftig verstopte cash in auto’s (+)

“Op het terrein werden teams van de federale gerechtelijke politie en de administratieve politie ingezet. De lokale politie van Brussel-Zuid, Brussel-West en PolBru boden ondersteuning met hun hondengeleiders. We konden rekenen op de steun van de civiele bescherming en DVZ.” Intussen konden de verbindingsofficieren van Europol, Italië en Spanje de operatie live volgen en informatie uitwisselen over de gelijktijdige operaties in andere landen.

(lees verder onder de foto)

 ©  fedpol

Steun van Europol en Interpol

De grootschalige antidrugsoperatie is vele maanden geleden geboren uit ontcijferde berichten onder drugstrafikanten in ons land. Die leidden onder meer tot het onderscheppen van een grote lading cocaïne in Duitsland. Ook bij een huiszoeking in een garagebox in het Brusselse werd een grote hoeveelheid aceton aangetroffen, samen met nagemaakte kleding van de geïntegreerde politie. Het federaal parket opende daarop een dossier, dat onder leiding kwam te staan van een Brusselse onderzoeksrechter.

De analyse van de versleutelde berichten maakte na verloop van tijd duidelijk dat de bende vertakkingen had in meerdere Europese landen. Eens de verdachten in kaart waren gebracht, werd besloten de voltallige bende op te rollen. Europol moest de actie van de politiediensten in alle betrokken landen op elkaar afstemmen.

LEES OOK. Operatie Sky leidt opnieuw tot doorbraak: Vlamingen opgepakt voor ontvoering en gijzeling in Portugal (+)

Grootste drugsoperatie ooit

Het gaat wellicht om de grootste drugsoperatie ooit die vanuit België gestuurd werd. De operatie is van die omvang dat het federale parket zelfs steun krijgt van Europol en Interpol. In Brussel zijn ook verscheidene onderzoeksrechters stand-by om te helpen de talrijke verwachte mandaten tijdig te kunnen uitschrijven.

Het is de tweede keer in enkele maanden tijd dat in ons land een grootschalige actie tegen de drugstrafiek op het getouw werd gezet. Midden oktober vorig jaar werden in een soortgelijk onderzoek 114 huiszoekingen uitgevoerd, gericht tegen een bende drugstrafikanten van wie de meesten van Albanese origine waren. Een zestigtal verdachten werd toen van hun vrijheid beroofd. Velen van hen zitten nog altijd in de gevangenis.

De eindbalans van de huidige actie zal wellicht pas woensdag kunnen worden opgemaakt.

 ©  fedpol

Aangeboden door onze partners