Nieuwe dartshop opent in Herentals: “In eerste week was mijn stock al uitverkocht”

Gitte Willems neemt een kleinschalige start met haar dartwinkel Tops Dart, maar dankzij het succes breidt het aanbod snel uit. © Hans Otten

Herentals -

Uitbaatster Gitte Willems heeft de verdieping boven haar broodjeszaak Bokes En Zo in Herentals ingericht als winkel in darts en toebehoren. De nieuwe populariteit van het oude caféspel heeft zelfs haar verrast.

Hans Otten

In haar zaakje Tops Dart in het bedrijvencomplex op Atealaan 4, verborgen achter hoge hagen op de Herentalse industriezone, speelt Gitte Willems handig in op de ongeziene hype die de oude volkssport momenteel beleeft. Ze baat er al een tijdje haar broodjeszaak Bokes En Zo uit, maar sinds een handvol weken heeft ze haar leegstaande bovenverdieping omgevormd tot dartshop. En of die uitbreiding succes kent. “Ik zit in amper twee weken tijd al aan mijn vijfde bestelling aan materiaal”, lacht ze.

“Eigen aan een broodjeszaak is dat het werk na 14u in feite grotendeels stopt”, zegt Gitte Willems. “Ik zocht al een tijdje naar bijkomende activiteiten om de dode momenten te vullen, want ook de coronaperiode hakte er bij ons diep in. Toen ik een tijdje geleden langs ging bij een dartswinkel in de woning van de uitbater in Kasterlee stond ik ervan versteld hoe druk het daar was. ’s Avonds zei ik tegen mijn man, die al van lang voor de hype een trouwe kijker is van dartswedstrijden op televisie, dat ik dat misschien zelf wel eens kon proberen. Ik ben mij dan in de sport gaan verdiepen.”

In een mum van tijd schoolde de uitbaatster zich om tot dart-expert. © Hans Otten

Elke dag carnaval

De vrouw bekent dat ze zelf een grote leek was toen ze dat idee tot uitvoering bracht. “Ik keek wel eens met mijn man mee naar de wedstrijden op televisie, maar het was mij vooral om de sfeer te doen. Al dat uitgelaten volk, het leek er iedere dag carnaval. Toen ik voor het eerst een dartsbord uitpakte, had ik ook geen idee wat ik in mijn handen had. Gelukkig leer ik heel snel en kan ik mijn klanten deskundig advies geven. Maar ook zij brengen me intussen nog geregeld wat bij. Het is gewoon een bijzonder leuk artikel en mensen worden er zelf blij van.”

In haar winkel kan je terecht voor de meest uiteenlopende pijltjes, borden en flights (de veren van de pijl) tot allerlei accessoires zoals puntenslijpers, flight cutters en bordverlichting. “Het is al lang geen simpele vogelpik meer, in elk segment heb je een grote keuze aan materialen. Hoe groter de kwaliteit, hoe duurder. Iedere topspeler heeft ook zijn eigen pijltjes, die ik zo veel mogelijk in huis haal. Ik betrap me er intussen op dat ik niet langer naar de wedstrijden op tv kijk om het spel te zien, maar om het materiaal te ontleden. Want als een bepaalde darter wint, weet ik intussen dat ik de volgende dag veel vraag naar zijn artikelen ga krijgen.”

Iedere topdarter heeft ook zijn eigen pijltjes. © Hans Otten

Om budgettaire redenen begon Gitte Willems enkele weken geleden heel kleinschalig. “Met de opbrengst van de verkoop kan ik investeren in een dubbel zo groot aanbod. Maar na een paar dagen was mijn eerste stock al uitverkocht. Ik heb al vijf keer bij moeten bestellen. Ik verwacht dat mijn webshop een van de komende dagen online komt, maar hou zelf meer van de persoonlijke aanpak. Ik maakte eigenlijk nog geen reclame, maar toch kreeg ik al klanten uit Lier over de vloer. Al merk ik dat de naam Tops Dart een beetje verwarring schept, de mensen geven Top Darts op internet in. Die tops verwijst naar de dubbel 20 bovenaan het dartbord, snap je? Voor de zekerheid heb ik beide domeinnamen gereserveerd.”

Aangeboden door onze partners