Gecontesteerde Valieva aan de leiding na korte kür, Loena Hendrickx niet tevreden: “De focus was er niet helemaal”

 

 ©  BELGA

Kunstschaatsster Loena Hendrickx heeft zich dinsdag op de Winterspelen in Peking voor de vrije kür geplaatst. Voor haar korte kür kreeg de 22-jarige Antwerpse 70,09 punten, ver onder haar persoonlijk record (76,25), en goed voor een zevende stek na de korte kür. Topfavoriete Kamila Valieva weerstond aan de druk na alle heisa en zette de beste prestatie neer.

rahe, Maarten Delvaux in Peking

In het Capital Indoor Stadium kwam Hendrickx als 23e (op 30 deelneemsters) aan de beurt. Op de tonen van Caruso van Lara Fabian schaatste ze naar een score van 70,09 punten, ruim onder haar persoonlijk record van 76,25 punten, dat ze in januari op het EK in Tallinn neerzette

“Ik weet niet wat er gebeurd is”, reageerde Hendrickx. “De focus was er niet helemaal. Ik heb echt stress en adrenaline nodig om te kunnen presteren en die was er niet volledig. Ik was héél zelfzeker en ik wist dat ik het kon. Ik heb zo veel goede trainingen gehad hier. Ik moest het gewoon laten zien hier en dat heb ik niet gedaan. Dat is gewoon super hard balen.”

Hoe het kon dat ze net op de Olympische Spelen niet die adrenaline had? “Ik weet het niet. Het is een heel ander gevoel hier. Wat mij ook héél erg opviel was het weinige applaus en het klappen hier. Dat is iets wat ik misschien wel nodig heb. Ik zal me voor de vrije kür meer moeten oppeppen en ervoor zorgen dat het uit mezelf komt.”

Bij de dubbele axel zette Hendrickx haar hand op het ijs. “Mijn afsprong was iets te traag, waardoor mijn lichaam iets later reageerde. Ik landde wat vroeger dan voorzien, en dan moest ik even een handje bijzetten”, aldus Hendrickx, vijfde op het WK van 2021 in Stockholm en de nummer vier op het voorbije EK in Tallinn.

“Ik had de score slechter verwacht. Maar ik heb uiteindelijk toch een heel netjes programma neergezet. De trainingen gingen foutloos en dat wou ik hier ook doen. En een klein foutje is voor mij dan meteen iets heel groot. Dat is héél jammer, want ik kan het gewoon en heb het zo vaak bewezen op training. Hopelijk kan ik de rollen van op het EK omdraaien en kan ik een heel goede vrije kür doen na een mindere lange kür.”

Jorik Hendrickx: ”Er is geen ramp gebeurd”

Loena’s broer en coach Jorik zag “zeker geen slechte prestatie”. Maar hij vond dat er meer in zat. “Op de Spelen wil je gewoon het beste van jezelf laten zien. In eerste instantie ben je ontgoocheld, maar de score is uiteindelijk nog mooi. Er is geen ramp gebeurd.”

De leidersplaats is - niet geheel verrassend - voor de gecontesteerde Kamila Valieva. De Russische die betrapt werd op doping maar toch mocht deelnemen kreeg een score van 82.16 en deed daarmee beter dan haar landgenote Anna Shcherbakova die 80.20 punten totaliseerde. Op de derde plek staat de Japanse Kaori Sakamoto met 79.84 punten.

Jorik Hendrickx betreurt dat er geen podiumceremonie volgt als Valieva in de top drie eindigt. “Het overschaduwt de Spelen een beetje. Het is een droevige dag voor het kunstschaatsen. Ze nemen de andere schaatsers een olympische ervaring af.”

 

 ©  AP

 

 ©  AP

 

 ©  AFP

 

 ©  AP

 

 ©  AFP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten