Prins Andrew (61) treft schikking met Virginia Giuffre (38) die hem beschuldigt van seksueel misbruik: “Geld gaat naar liefdadigheidsorganisatie”

De Britse prins Andrew heeft een schikking getroffen met Virginia Giuffre, de Amerikaanse die de hertog van York vorig jaar aanklaagde wegens seksueel misbruik toen ze nog een tiener was. Dat zou gebeurd zijn binnen de entourage van Jeffrey Epstein. Om hoeveel geld het precies gaat, is niet bekendgemaakt. Al spreken Britse media wel over “een deal die 7,5 miljoen pond waard is”.

LEES OOK. Nieuwe belastende getuigenis tegen prins Andrew: “Virginia Giuffre sms’te dat ze met Epstein, Maxwell en prins Andrew was” (+)

“De Britse prins Andrew heeft buiten de rechtbank om een ‘principiële’ schikking getroffen met de vrouw die hem burgerrechtelijk wou vervolgen voor seksueel misbruik toen ze een tiener was”, zo staat in een brief die naar de rechtbank is verstuurd door de advocaat van Virginia Giuffre.

De intussen 38-jarige Giuffre zegt dat de 61-jarige prins haar in 2001 op drie verschillende tijdstippen heeft misbruikt. De vrouw was toen 17 jaar oud en heette toen nog Virginia Roberts. Het misbruik zou telkens hebben plaatsgevonden binnen de entourage van de omstreden steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die zich in 2019 van het leven beroofde in zijn cel in New York. Het zou ook Epstein geweest zijn die Giuffre had opgedragen seks met de prins te hebben.

Prins Andrew heeft dat altijd formeel ontkend. Hij deed dat onder meer in een veelbesproken interview met de Britse omroep BBC in 2019. Zijn advocaten hebben maanden geprobeerd om een rechtszaak te vermijden. Ze stelden recent nog dat Giuffre wellicht last heeft van “verkeerde herinneringen”.

Geld naar organisatie voor slachtoffers

In de gerechtsdocumenten staat dat de hertog “belooft zijn spijt te tonen voor zijn associatie met Epstein door de strijd tegen het kwaad van sekshandel te ondersteunen en door de slachtoffers ervan te ondersteunen”. Prins Andrew zal een schenking doen aan de liefdadigheidsorganisatie van Giuffre ten behoeve van de rechten van slachtoffers. “Het is nooit de bedoeling geweest van prins Andrew om kwaad te spreken over mevrouw Giuffre’s karakter en hij aanvaardt dat zij leed onder zowel een uitgemaakt slachtoffer te zijn van misbruik, als van oneerlijke aanvallen in het openbaar”, klinkt het verder nog.

Om hoeveel geld het precies gaat bij deze “substantiële schenking” is niet meegedeeld, maar onder meer de Britse krant Daily Mail schrijft over een deal die 7,5 miljoen pond waard is. Omgerekend: ruim 8,9 miljoen euro.

Of de zoon van de Britse Queen Elizabeth zo ook schuld bekent? “Ik geloof dat deze gebeurtenis voor zich spreekt”, aldus David Boies, de advocaat van Virginia Giuffre.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Begin dit jaar werd de prins nog ontheven van zijn militaire rang. Daardoor had hij zich als burger moeten verdedigen indien het tot een rechtszaak (al dan niet met jury) kwam. “De hertog van York zal ook geen openbare taken meer verrichten en zal geen koninklijke beschermheer meer kunnen zijn”, klonk het toen.

LEES OOK. Gelekte foto toont prins Andrew met Ghislaine Maxwell en Bill Clinton in Buckingham Palace: “Het was duidelijk dat ze elkaar heel goed kenden” (+)

Virginia Giuffre en haar advocaat David Boies in 2019 tijdens de rechtszaak tegen Jeffrey Epstein 

Virginia Giuffre en haar advocaat David Boies in 2019 tijdens de rechtszaak tegen Jeffrey Epstein ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten